Pesto szparagowe
Sezon na szparagi trwa już od dłuższego czasu. Wiele inspiracji na dania ze szparagów znajdziecie TUTAJ, a ja tymczasem dołączam z kolejnym pysznym przepisem. Pesto ze szparagów nie jest może takim typowym pesto jak słynne pesto z bazylii, pesto ze szpinaku czy pesto z rukoli. Bazą są tu szparagi, a to sprawia, że finalny efekt przypomina raczej pastę lub dip, nie zmienia to faktu, że jest to pyszna pasta! :)
Pesto szparagowe wyśmienicie smakuje zarówno na tostach, jak i z makaronem. Koniecznie spróbujcie :)
pesto ze szparagów |
PESTO ZE SZPARAGÓW
- pół pęczka zielonych szparagów (ok. 250 g),
- 3 łyżki pestek dyni,
- 3 łyżki startego parmezanu,
- garść świeżego szpinaku,
- ok. 15 listków bazylii,
- 1/2 ząbka czosnku,
- sól,
- oliwa
Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, a pozostałe części pokroić na 4-5 cm kawałki. W rondelku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru, włożyć najpierw łodygi szparagów i gotować 3 minuty, następnie dodać główki i gotować jeszcze 1-2 minuty. Szparagi powinny być lekko chrupiące. Odcedzić, przelać zimną wodą i odsączyć na sitku.
Ja ugotowane główki szparagów oddzielam i nie miksuję ich z pesto, bo są zbyt dobre i wolę je zjeść osobno na grzankach lub z makaronem (jak na zdjęciach). Ale jeśli Wam nie zależy, możecie je także zmiksować z pesto ;)
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
Do wysokiego naczynia włożyć łodygi szparagów, pestki dyni, parmezan, szpinak, bazylię, czosnek, pół łyżeczki soli i 3-4 łyżki oliwy. Całość zmiksować blenderem na gładko. W razie potrzeby dodać więcej soli do smaku.
Pesto przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce do 5 dni.
PRZEPIS NA THERMOMIX
Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, a pozostałe części pokroić na 4-5 cm kawałki.
Do naczynia miksującego wlać 300 g wody, włożyć koszyczek i umieścić w nim łodygi szparagów, gotować na parze 10 min/Varoma/obr. 1.
Dodać do koszyczka główki szparagów, gotować na parze kolejne 3 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, szparagi przelać zimną wodą i osączyć.
Opróżnić i osuszyć naczynie miksujące.
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć 30-40 g parmezanu w kawałku i pestki dyni, rozdrobnić 10 s/obr. 10.
Dodać szpinak, bazylię i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać łodygi szparagów, pół łyżeczki soli i 3-4 łyżki oliwy, zmiksować 5 s/obr. 7. W razie potrzeby składniki zgarnąć kopystką i powtórzyć miksowanie.
Ewentualnie doprawić jeszcze solą do smaku.
Pesto przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce do 5 dni.
***
A poniżej propozycja: Makaron z pesto ze szparagów z dodatkiem główek szparagów, podsmażonej na chrupiąco szynki szwarcwaldzkiej i pestek dyni.makaron z pesto ze szparagów |
6 komentarze
Wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńBrzmi smacznie i w sumie sama bym nie pomyślała o pesto ze szparagów, dzięki ;)
OdpowiedzUsuńZe szparagów nie robiłam pesto... brzmi i wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńJa również, zaintrygowałaś mnie tym wpisem , nigdy bym nie pomyślała że można zrobić pesto z szparagów :D
OdpowiedzUsuńszparagi we wszystkim najlepsze :)
OdpowiedzUsuńPesto ze szparagów, bardzo ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuń