Filety z suma pieczone z warzywami
Sum jest smaczną rybą słodkowodną o delikatnym smaku. Szukając inspiracji na jego przygotowanie, natknęłam się na ten przepis. Tak powstał obiad idealny na lato - lekki i z dużą ilością warzyw :)
sum z warzywami |
SUM PIECZONY Z WARZYWAMI I SOSEM POROWYM
(przepis na 3 porcje)
- 1 filet z suma (ok. 350 g),
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1/2 żółtej papryki,
- 1/2 pora,
- 1/2 szklanki śmietanki 30%,
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego,
- przyprawa do ryb,
- sól morska i świeżo mielony pieprz,
- sok z cytryny,
- 1 łyżka masła,
- oliwa
Papryki pokroić w paseczki, a pora w krążki.
Filet z suma przekroić na 2 części, każdy kawałek oprószyć z obu stron przyprawą do ryb, solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, następnie ułożyć na arkuszu folii aluminiowej. Ułożyć na nim obie papryki i po kilka krążków pora. Całość skropić niewielką ilością oliwy, następnie zawinąć folię w dwa pakieciki. Można rybę włożyć do lodówki na 1-2 godziny, aby lepiej przeszła smakiem przypraw i warzyw, ale jeśli nie mamy czasu, możemy pominąć ten etap.
Pakieciki z rybą i warzywami ułożyć na blasze do pieczenia. Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.
W tym czasie przygotować sos. W rondlu stopić masło, dodać resztę pokrojonego pora i dusić na niewielkim ogniu 2-3 minuty. Wlać bulion i śmietankę, zwiększyć ogień i gotować ok. 10 minut, aż nadmiar wody odparuje i sos zgęstnieje. Sos doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i ewentualnie solą.
Upieczone filety z suma podawać z sosem porowym.
Jako dodatek najlepiej przygotować ryż lub kuskus.
0 komentarze