Pulled beef (długo pieczona, szarpana wołowina)
Dość dawno temu pokazywałam na blogu przepis na pulled pork, czyli szarpaną, długo pieczoną wieprzowinę. Tym razem przygotowałam coś podobnego, ale z użyciem karkówki wołowej i innych przypraw :)
Długo pieczone w niskiej temperaturze mięso jest fantastycznie miękkie i soczyste. To naprawdę świetny i niezawodny sposób :)
Tak przygotowane mięso można podawać w bułce do burgerów (zamiast klasycznych burgerów), z ryżem, w tortilli, albo... przekonacie się już wkrótce ;)
pulled beef - szarpana wołowina |
PULLED BEEF (SZARPANA WOŁOWINA DŁUGO PIECZONA)
- 1,5 kg karkówki/łopatki wołowej lub rozbratla
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- 4 łyżki sosu sambal oelek
- 1/2 szklanki wody
Wymieszać sól z pieprzem, kuminem, kolendrą i papryką w proszku. Powstałą mieszanką natrzeć mięso ze wszystkich stron. Mięso umieścić w szczelnie przykrywanym naczyniu żaroodpornym albo garnku żeliwnym i obłożyć sosem sambal oelek. Do naczynia wlać wodę, następnie przykryć naczynie i piec 8 godzin w temperaturze 100 stopni C.
Po tym czasie mięso porozdzielać na włókna za pomocą dwóch widelców.
W przypadku braku szczelnie zamykanego naczynia żaroodpornego/żeliwnego, mięso można upiec w rękawie do pieczenia. Jeden koniec rękawa zawiązać, następnie włożyć mięso, obłożyć sosem sambal oelek, ostrożnie wlać wodę i zawiązać drugi koniec. Worek z mięsem umieścić na blasze. Piec jak wyżej.
3 komentarze
Oszalałabym jakbym miała mięso 8h piec ;/
OdpowiedzUsuńDokładnie tak jak napisała poniżej Angelka, najlepiej nastawić piekarnik na noc :)
UsuńWystarczy że na noc zostawisz piekarnik włączony, ja tak zawsze robię :)
OdpowiedzUsuń