Obsługiwane przez usługę Blogger.

Mleczne bułeczki

By 16:16 ,

Na moim blogu do tej pory pojawiło się kilka przepisów na mleczne bułeczki: mleczne bułeczki z żurawiną, portugalskie bułeczki mleczne i bułeczki mleczne bez mąki. Każdy przepis jest nieco inny, ale wszystkie z nich są pyszne i doskonale smakują jako baza wspaniałego śniadania lub kolacji. 
Dziś zapraszam na kolejny przepis na smaczne mleczne bułki, bo bułek nigdy dość ;) 


mleczne bułeczki

MLECZNE BUŁECZKI
  • 300 g mąki pszennej,
  • 130 g lekko ciepłego mleka,
  • 1 łyżeczka drożdży instant,
  • 2 jajka,
  • 40 g cukru,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 65 g miękkiego masła,
  • cukier do oprószenia bułek

Do miski wlać mleko, wsypać cukier i drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać mąkę, 1 jajko, sól i masło, całość zagnieść (ręcznie lub mikserem z hakowatymi końcówkami do ciast drożdżowych) na gładkie, miękkie ciasto. Ciasto początkowo będzie dość kleiste, ale po ok. 5 minutach wyrabiania powinno zacząć odstawać od miski i rąk. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-40 minut. 
Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części (ok. 60 g każda), uformować kulki, ułożyć na blacie, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Następnie każdą kulkę rozwałkować na okrąg (ok. 8-10 cm średnicy), podsypując niewielką ilością mąki, następnie zwinąć w rulon. Końce rulonu 'uszczypać' i zawinąć na spód, tak aby powstały zgrabne, podłużne bułeczki. Bułeczki ułożyć złączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić bułki do wyrośnięcia na 30-40 minut. Przed pieczeniem bułeczki posmarować pozostałym, drugim jajkiem (roztrzepanym) i oprószyć cukrem, następnie naciąć nożyczkami, tworząc wzór zygzaka. 
Piec w temperaturze 210°C przez ok. 12 minut, aż bułki będą złocistobrązowe.



PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier i drożdże, podgrzewać 3 min/37°C/obr. 1. Dodać mąkę, 1 jajko, sól i masło, wyrobić 4 min/interwał. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 30 min. 
Po tym czasie ciasto wyjąć z naczynia miksującego i podzielić na 10 równych części (ok. 60 g każda), uformować kulki, ułożyć na blacie, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Następnie każdą kulkę rozwałkować na okrąg (ok. 8-10 cm średnicy), podsypując niewielką ilością mąki, następnie zwinąć w rulon. Końce rulonu 'uszczypać' i zawinąć na spód, tak aby powstały zgrabne, podłużne bułeczki. Bułeczki ułożyć złączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić bułki do wyrośnięcia na 30-40 minut. Przed pieczeniem bułeczki posmarować pozostałym, drugim jajkiem (roztrzepanym) i oprószyć cukrem, następnie naciąć nożyczkami, tworząc wzór zygzaka. 
Piec w temperaturze 210°C przez ok. 12 minut, aż bułki będą złocistobrązowe.



(inspiracja stąd, z moimi zmianami)


mleczne bułeczki

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze