Angel food cake z truskawkami
Angel food cake to ciasto popularne w Wielkiej Brytanii. Nazwa jego jest w pełni uzasadniona - jest to ciasto na bazie białek, a jego śnieżnobiały kolor rzeczywiście daje iście "anielski" efekt. W podstawowej wersji ciasta nie przekrawa się i nie przekłada masą, a jedynie kroi na plastry i podaje z dodatkiem owoców lub bitej śmietany. Warto jednak włożyć odrobinę więcej wysiłku i zrobić ciasto, które nie tylko smakuje, ale i wygląda imponująco ;)
Angel food cake, wbrew pozorom, nie jest trudny do upieczenia. Należy jednak ściśle trzymać się proporcji składników jak i samego przepisu, wówczas sukces murowany :) Jak wspomniałam, podstawą są tu białka, można zatem śmiało wykorzystać zamrożone białka, które zostały nam po przygotowaniu np. faworków, pączków lub ajerkoniaku. W Wielkiej Brytanii do stabilizacji piany stosuje się cream of tartar, czyli kamień winny. W Polsce jest on ciężko dostępny (widziałam go tylko w Kuchniach Świata), jednak sok z cytryny i sól działają równie dobrze i spokojnie można ich użyć jako zamiennik.
Ciasto przekłada się do tortownicy z kominem, jest to konieczne, ponieważ forma nie może być niczym natłuszczona ani wyłożona papierem. Ciasto musi przykleić się do ścianek, aby nie opadło, następnie trzeba okroić je ostrym nożem od brzegów i dna - dlatego dno musi być wyjmowalne, w zwykłej keksówce nie byłoby to możliwe.
Gorąco polecam na letnie popołudnia, u mnie to ciasto zrobiło furorę :)
angel cake z truskawkami i bitą śmietaną
ANGEL FOOD CAKE Z TRUSKAWKAMI
ciasto:
- 12 białek,
- 225 g cukru pudru,
- 125 g mąki,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 3 łyżeczki soku z cytryny,
- 1/4 łyżeczki soli
krem:
- 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (mocno schłodzonej),
- 250 g serka mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią) lub ziarenka z 1 laski wanilii
dodatkowo:
- 500 g truskawek
Do miseczki odważyć 125 g cukru pudru i wymieszać z mąką.
Do dużej miski wlać białka i krótko ubijać mikserem, aż się spienią. Dodać sól i sok z cytryny, ubijać do uzyskania sztywnej piany.
Dodać pozostałe 125 g cukru pudru i cukier waniliowy, ubijać ok. 1 minutę, aż cukier się rozpuści. Następnie przesiać mąkę z odważonym wcześniej cukrem pudrem, całość bardzo delikatnie, ręcznie wymieszać trzepaczką.
Ciasto przelać do suchej, nie natłuszczonej tortownicy z kominkiem o śr. 24 cm i wyrównać powierzchnię.
Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni C na drugim od dołu poziomie piekarnika. Podczas pieczenia ciasto początkowo rośnie, ale po ok. 30 minutach wraca do poziomu wyjściowego - tak ma być.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wraz z foremką postawić "do góry nogami" na kratce i tak pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Gdy ciasto całkiem ostygnie, ostrożnie, ostrym nożem okroić je od boków i kominka formy. Zdjąć obręcz tortownicy, następnie okroić ciasto od dna. Ciasto przełożyć na paterę i przekroić poziomo na 3 części.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i mascarpone, ubijać jeszcze chwilę, aż składniki się połączą i powstanie krem.
Na dolnej części ciasta rozsmarować ok. 1/4 łyżki kremu i ułożyć plastry truskawek. Przykryć środkową częścią ciasta i w ten sam sposób nałożyć krem i truskawki. Nałożyć górną część ciasta, całość obłożyć pozostałym kremem (górę i boki), górę udekorować truskawkami.
Ciasto odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, wówczas lepiej będzie się go kroiło :)
angel cake z bitą śmietaną i truskawkami przepis |
5 komentarze
Wygląda przecudownie☺
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę pysznie <3 Szkoda, że ja nie mogę ani mąki pszennej ani śmietany ;/
OdpowiedzUsuńpiękny
OdpowiedzUsuńBlatów nie trzeba nasączać? nie bezie za suchy?
OdpowiedzUsuńNie trzeba nasączać, to ciasto jest znacznie wilgotniejsze i bardziej delikatne niż tradycyjny biszkopt :)
Usuń