Kremowy makaron orzo ze szparagami i kurczakiem
Przepyszny sezonowy obiad, który koniecznie trzeba zrobić, póki jeszcze są szparagi :) Dużą zaletą jest fakt, że można go przygotować, używając tylko 1 patelni.
Składniki oczywiście można podwoić i przygotować potrawę dla 4 osób, tylko wtedy patelnia musi być dość duża :)
makaron orzo z kurczakiem i szparagami
KREMOWY MAKARON ORZO ZE SZPARAGAMI I KURCZAKIEM
(przepis na 2 porcje)
- 2 nieduże filety z piersi kurczaka (ok. 150 g każda),
- 1/2 pęczka zielonych szparagów,
- 1/2 cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 szklanka makaronu orzo (ok. 180 g),
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki,
- 1,5 szklanki bulionu z kurczaka (ewentualnie wody),
- garść startego parmezanu,
- oliwa,
- posiekana natka pietruszki,
- sól i pieprz,
- słodka papryka w proszku
Filety z kurczaka oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy i na niewielkim ogniu usmażyć kurczaka z obu stron (ok. 5 minut z każdej strony, tak aby usmażył się w środku).
W tym czasie ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, a łodygi wraz z główkami pokroić na ok. 5 cm kawałki.
Wyjąć kurczaka, przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową, żeby zachować ciepło. Na tę samą patelnię włożyć szparagi i na niedużym ogniu smażyć je 3-5 minut, w zależności od grubości, aż będą al dente (lekko chrupkie) i nieco się zarumienią. Przełożyć je na osobny talerz.
Na tę samą patelnię wlać jeszcze 1 łyżkę oliwy, dodać posiekaną cebulę i smażyć 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze ok. 3 sekund. Wsypać makaron, dokładnie wymieszać, aby obtoczył się w oliwie z cebulą i czosnkiem. Wlać bulion i śmietankę, wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 10 minut, aż makaron wchłonie płyn i będzie miękki.
Do makaronu dodać prawie cały parmezan, doprawić solą i pieprzem. Dodać szparagi, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dolać odrobinę wody.
Kurczaka pokroić w plastry, ułożyć na makaronie i podgrzać pod przykryciem jeszcze 1-2 minuty.
Każdą porcję podawać posypaną odrobiną parmezanu i natką pietruszki.
(inspiracja stąd, z moimi zmianami)
kremowy makaron orzo ze szparagami i kurczakiem |
4 komentarze
wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńmmm smakowitości :D
OdpowiedzUsuńmoje smaki :)
OdpowiedzUsuńkocham to !
OdpowiedzUsuń