Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pizza z topinamburem i pesto

By 20:03 ,

Kiedy podawałam na blogu przepis na zupę-krem z topinamburu, wspomniałam o jego całkiem obfitych plonach, jakimi zaskutkował pierwszy rok mojej własnoręcznej uprawy na działce. Dziś pora na kolejny przepis - prosty, lecz niesamowicie pyszny. Zainspirowałam się pizzą od Wegan Nerd, choć u mnie wegańska pizza by nie przeszła - co jak co, ale ser być musi ;)

Muszę przyznać, że topinambur doskonale komponuje się z pesto. Pesto przygotowałam z tego - co akurat miałam na parapecie i w szafce: natki pietruszki z dodatkiem bazylii i pestek dyni.
Zamiast oliwy, pizzę skropiłam olejem z orzechów pistacjowych, którym niedawno się zachwyciłam.


pizza z topinamburem i pesto

PIZZA Z TOPINAMBUREM I PESTO
(przepis na 3 średnie pizze)

  • ciasto na pizzę z tego przepisu,
  • sos pomidorowy do pizzy z tego przepisu,
  • ok. 250 g topinamburu,
  • 300 g startej 
  • 2 garści liści z natki pietruszki,
  • 1 garść liści bazylii,
  • 1 garść pestek dyni,
  • 1 ząbek czosnku,
  • parmezan,
  • oliwa,
  • sól i pieprz

Piekarnik rozgrzać do najwyższej możliwej temperatury. 
 Do wysokiego naczynia włożyć natkę, bazylię, ząbek czosnku, pestki dyni, 2-3 łyżki startego parmezanu, szczyptę soli i ok. 5 łyżek oliwy. Całość zmiksować blenderem na pesto - jeśli jest za gęste, dolać jeszcze trochę oliwy. 
Topinambur wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i pokroić na bardzo cienkie plasterki - najwygodniej zrobić to za pomocą mandoliny. 
 Ciasto na pizzę podzielić na 3 równe części. Jedną część rozwałkować na cienki, okrągły placek o średnicy 28-30 cm i ułożyć go na oprószonej mąką blasze. Na cieście rozsmarować sos pomidorowy, posypać startą mozzarellą, ułożyć plastry topinamburu i łyżeczką nałożyć miejscami pesto. Włożyć do piekarnika, piec ok. 12-15 minut, aż brzegi pizzy się zarumienią. Upieczoną pizzę skropić oliwą (ja skropiłam olejem z pistacji), posypać parmezanem i od razu podawać. 
W ten sam sposób przygotować pozostałe 2 pizze.

pizza z topinamburem i pesto

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Bardzo fajny przepis , taki wiosenny :D szkoda że wcześniej go nie zauważyłam :P tylko ciężko mi topinambur znaleźć ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo sezon na topinambur to listopad-grudzień. Teraz bardzo ciężko go dostać :)

      Usuń