Obsługiwane przez usługę Blogger.

Chałwowiec z wiśniami

By 00:00

Ciasto chałwowiec przygotowałam niedawno do pracy z okazji swoich imienin (w mojej firmie pracownicy świętują swoje imieniny, przynosząc słodki poczęstunek). Chałwowiec cieszył się dużym wzięciem przy sporej konkurencji, gdyż Katarzyn w pracy mamy pod dostatkiem ;)
Dlaczego by więc nie przygotować tego ciasta także na Święta? Z pewnością pokochają go wszyscy amatorzy chałwy. Wbrew pozorom, ciasto nie jest przesadnie słodkie, a kwaskowate wiśnie przyjemnie przełamują smak kremu, dzięki czemu ciasto nie jest mdłe. Ja do przepisu użyłam wiśni z nalewki, ale możecie użyć zamiast nich wiśni w syropie lub z kompotu.


chałwowiec z wiśniami

CHAŁWOWIEC Z WIŚNIAMI
biszkopt: 

  • 6 dużych jajek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 4 łyżki kakao 


krem chałwowy: 

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g każdy) 
  • 600 ml mleka 
  • 200 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
  • 400 g chałwy waniliowej
  • 2 szklanki drylowanych wiśni z nalewki lub z syropu + ok. 1 szklanki soku wiśniowego albo litrowy słoik kompotu z wiśni (drylowanych)


polewa: 

  • 100 g gorzkiej czekolady (użyłam po połowie gorzkiej i mlecznej) 
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 


Biszkopt: Białka oddzielić do żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie przesiewać do masy i delikatnie mieszać przy pomocy szpatułki lub trzepaczki. Ciasto przelać do formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie. 
Piec 30–35 minut w temperaturze 180 st.C. Po upieczeniu biszkopt pozostawić w formie na 10 minut. Następnie obkroić naokoło, wyjąć na stolnicę odwracając dnem do góry, zdjąć papier i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. 

Krem chałwowy: Budynie wymieszać z 200 ml mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozrobione budynie i mieszając gotować do zgęstnienia. Budyń przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia (budyń powinien mieć temperaturę pokojową, taką samą jak masło).
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodając stopniowo po 1 łyżce budyniu, a na koniec pokruszoną chałwę. Miksować do uzyskania gładkiego kremu. 
Jeśli używamy wiśni z kompotu, należy je dokładnie odsączyć, zachowując kompot. 

Biszkopt przekroić na dwa blaty. Pierwszy blat włożyć do blaszki i nasączyć ok. 150 ml kompotu z wiśni lub sokiem wiśniowym. Krem podzielić na 3 równe części. Posmarować biszkopt 1/3 kremu, na wierzchu ułożyć wiśnie, przykryć 1/3 kremu (czyli połową tego, co zostało) i drugim biszkoptem. Nasączyć 150 ml kompotu lub soku wiśniowego  i posmarować pozostałym kremem. Ciasto odstawić do lodówki, żeby krem nieco stężał (na co najmniej pół godziny), a w tym czasie przygotować polewę. 

Polewa: Czekoladę połamać na kawałeczki, razem ze śmietanką włożyć do małego garnuszka i rozpuścić na parze. Przestudzić, a następnie polać wierzch ciasta, tworząc esy-floresy.


(przepis z bloga Arabeska waniliowa z moimi małymi zmianami)


chałwowiec z wiśniami przepis

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Zabrakło chałwy w składnikach :/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie. Wykorzystam ten przepis w święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiśnie świetnie przełamują słodki smak chałwy. Pozdrawiam poświątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam
    Czy można użyć wiśni mrożonych

    OdpowiedzUsuń