Pizza z topinamburem i pesto
Kiedy podawałam na blogu przepis na zupę-krem z topinamburu, wspomniałam o jego całkiem obfitych plonach, jakimi zaskutkował pierwszy rok mojej własnoręcznej uprawy na działce. Dziś pora na kolejny przepis - prosty, lecz niesamowicie pyszny. Zainspirowałam się pizzą od Wegan Nerd, choć u mnie wegańska pizza by nie przeszła - co jak co, ale ser być musi ;)
Muszę przyznać, że topinambur doskonale komponuje się z pesto. Pesto przygotowałam z tego - co akurat miałam na parapecie i w szafce: natki pietruszki z dodatkiem bazylii i pestek dyni.
Zamiast oliwy, pizzę skropiłam olejem z orzechów pistacjowych, którym niedawno się zachwyciłam.
pizza z topinamburem i pesto |
PIZZA Z TOPINAMBUREM I PESTO
(przepis na 3 średnie pizze)
- ciasto na pizzę z tego przepisu,
- sos pomidorowy do pizzy z tego przepisu,
- ok. 250 g topinamburu,
- 300 g startej
- 2 garści liści z natki pietruszki,
- 1 garść liści bazylii,
- 1 garść pestek dyni,
- 1 ząbek czosnku,
- parmezan,
- oliwa,
- sól i pieprz
Do wysokiego naczynia włożyć natkę, bazylię, ząbek czosnku, pestki dyni, 2-3 łyżki startego parmezanu, szczyptę soli i ok. 5 łyżek oliwy. Całość zmiksować blenderem na pesto - jeśli jest za gęste, dolać jeszcze trochę oliwy.
Topinambur wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i pokroić na bardzo cienkie plasterki - najwygodniej zrobić to za pomocą mandoliny.
Ciasto na pizzę podzielić na 3 równe części. Jedną część rozwałkować na cienki, okrągły placek o średnicy 28-30 cm i ułożyć go na oprószonej mąką blasze. Na cieście rozsmarować sos pomidorowy, posypać startą mozzarellą, ułożyć plastry topinamburu i łyżeczką nałożyć miejscami pesto. Włożyć do piekarnika, piec ok. 12-15 minut, aż brzegi pizzy się zarumienią. Upieczoną pizzę skropić oliwą (ja skropiłam olejem z pistacji), posypać parmezanem i od razu podawać.
W ten sam sposób przygotować pozostałe 2 pizze.
pizza z topinamburem i pesto |
2 komentarze
Bardzo fajny przepis , taki wiosenny :D szkoda że wcześniej go nie zauważyłam :P tylko ciężko mi topinambur znaleźć ;(
OdpowiedzUsuńBo sezon na topinambur to listopad-grudzień. Teraz bardzo ciężko go dostać :)
Usuń