Żeberka w żurawinowej marynacie z sosem mango
Pyszne pieczone żeberka w słodkiej marynacie to wspaniały pomysł na obiad lub imprezowe danie na ciepło. Sos BBQ i żurawina nadają potrawie typowo amerykańskiego charakteru, a sos mango jest po prostu prze-pysz-ny! Wszak dziś już chyba nikt nie myśli, że USA tylko burgerami stoją ;)
Zbliża się Sylwester i czas zabaw, może przygotujecie takie żeberka dla siebie i swoich przyjaciół? Pamiętajcie, że jeżeli szykujecie się na większą ilość gości, warto podwoić ilość składników. Wówczas lepiej żeberka ułożyć na blasze piekarnika niż w żaroodpornym naczyniu, tak aby leżały jedną warstwą. Blachę z żeberkami trzeba wówczas przykryć 2-3 arkuszami folii aluminiowej, którą należy zdjąć pod koniec pieczenia. Folią aluminiową warto również wyścielić samą blachę - ułatwi to późniejsze jej mycie.
pieczone żeberka BBQ z sosem mango |
ŻEBERKA W ŻURAWINOWEJ MARYNACIE Z SOSEM MANGO
(na 4 porcje)
- 1 kg żeberek (dobrej jakości, z małą ilością tłuszczu),
- 150 g sosu barbecue (kupionego lub domowej roboty)
- 1 łyżka miodu,
- 4 łyżki nektaru żurawinowego lub z czarnej porzeczki,
- 3 łyżki suszonej żurawiny
sos:
- 1/2 małej cebuli lub 1 cebulka szalotka,
- 1 dojrzały owoc mango,
- 125 g ketchupu (łagodnego lub pikantnego),
- 2-3 łyżeczki sosu sambal oelek,
- 2 łyżki suszonej żurawiny,
- sól do smaku
Do kielicha blendera wlać sos barbecue, miód, nektar i żurawinę, krótko zmiksować, aż żurawina się rozdrobni. Żeberka podzielić na kawałki, przełożyć do miski i polać przygotowaną marynatą. Dokładnie wymieszać, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Zamarynowane żeberka przełożyć do żaroodpornego naczynia lekko natłuszczonego olejem. Naczynie nakryć pokrywą lub kawałkiem folii aluminiowej.
Piec w 180 stopniach C przez 1 godzinę, mniej więcej po 30 minutach obrócić żeberka na drugą stronę. Po godzinie pieczenia zwiększyć temperaturę do 220 stopni C, zdjąć pokrywę lub folię i zapiekać jeszcze ok. 15 minut, aż powierzchnia żeberek ładnie się zarumieni. W czasie pieczenia przygotować sos mango.
Sos mango: Mango zmiksować blenderem na puree, następnie dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, ketchup, sos sambal oelek i żurawinę. Dokładnie wymieszać, doprawić 1 lub 2 szczyptami soli do smaku.
Jako dodatek do żeberek najbardziej pasują frytki lub zapiekane łódeczki ziemniaczane.
(inspirowane przepisem ze starego numeru "To jest pyszne" z moimi zmianami)
sos mango |
żeberka z piekarnika |
4 komentarze
świetnie dobrane składniki
OdpowiedzUsuńCzym zastąpić nektar żurawinowy? Lub gdzie go kupić?
OdpowiedzUsuńW większych marketach można kupić np. nektar "Żurawina" z Tymbarku albo tak jak napisałam w przepisie, można użyć zamiennie soku z czarnej porzeczki, który dostępny jest w każdym sklepie :)
UsuńBardzo ciekawe połączenie!
OdpowiedzUsuń