Obsługiwane przez usługę Blogger.

Precle podwójnie serowe

By 20:15 ,

Domowe precle to smaczna przekąska, którą w dość prosty sposób można przygotować w domu. Ale chrupiące, ciepłe precle nadziane serem, z nutą czosnku i pietruszki to prawdziwa petarda, która zrobi furorę na imprezie! Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest bardzo trudne, wystarczy jedynie nieco cierpliwości :)

Precle najsmaczniejsze są na ciepło, na szczęście można je przygotować dużo wcześniej :) Upieczone precle można zamrozić, a bezpośrednio przed podaniem zwilżyć wodą i odpiec 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Przepis bierze udział w konkursie na imprezowe przekąski z marką Kotlin "I LOVE KETCHUP". W przepisie użyłam mojego ulubionego ketchupu z czosnkiem i bazylią. 

 #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen




PRECLE PODWÓJNIE SEROWE
(10 sztuk)
  • 350 ml lekko ciepłej wody,
  • 1 opakowanie suszonych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 600 g mąki,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 300 g tartego sera (np. mozzarelli lub goudy),
  • 1/2 szklanki startego parmezanu,
  • 40 g stopionego masła,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • ketchup Kotlin do podania (u mnie Kotlin czosnek i bazylia)
Do miski wlać wodę, dodać cukier, wsypać drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić. Wówczas dodać sól, mąkę i oliwę, całość wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto (najwygodniej użyć do tego celu miksera z hakowatymi końcówkami do ciast drożdżowych). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na kwadrat (ok. 50 x 50 cm). Następnie kwadrat pokroić na 10 pasków. Wzdłuż każdego paska ułożyć startą mozzarellę lub inny ser, następnie skleić ze sobą boki tak, by ser znalazł się wewnątrz rulonu z ciasta. Powstały rulon skręcić i uformować precla. W ten sam sposób nadziać i uformować pozostałe precle.
Precle ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy (uwaga: wszystkie precle nie zmieszczą się naraz; konieczne jest pieczenie w dwóch partiach).
Stopione masło wymieszać z czosnkiem i natką pietruszki. Precle posmarować powstałą mieszanką i posypać parmezanem.
Piec w 200°C przez ok. 20 minut, do uzyskania złocistego koloru.

Precle podawać z dodatkiem ketchupu - najpyszniej smakują, kiedy są jeszcze ciepłe :)







I LOVE KETCHUP

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze