Pancakes cytrynowe z makiem
Jeśli lubicie ciasta z dodatkiem całych ziaren maku, które charakterystycznie chrupią pod zębami, koniecznie powinniście przygotować sobie takie pankejki na śniadanie. Cytryna i mak to świetny duet!
Przy okazji polecam Wam również naleśniki z makiem i lemon curd oraz ciasto jabłkowo-makowe na białkach.
pancakes cytrynowe z makiem |
PANCAKES CYTRYNOWE Z MAKIEM
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- sok i skórka starta z 1/2 cytryny,
- 4 łyżki stopionego masła,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- szczypta soli,
- 3 łyżki maku
Oddzielić żółtka od białek. W jednej misce ubić białka na sztywną pianę. W drugiej misce wymieszać ze sobą jogurt, żółtka, masło, cukier, skórkę i sok z cytryny oraz sól. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i makiem, całość dokładnie wymieszać, następnie dodać pianę z białek i delikatnie połączyć łyżką lub trzepaczką.
Rozgrzać suchą, nieprzywierającą patelnię i za pomocą łyżki kłaść porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na średnim ogniu.
Podawać ciepłe.
Najlepiej smakują polane miodem.
(inspirowane przepisem sereberko80)
1 komentarze
Takiego przepisu jeszcze nie jadłem. Pyszne pancakes!
OdpowiedzUsuń