Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pancakes cytrynowe z makiem

By 11:51

Jeśli lubicie ciasta z dodatkiem całych ziaren maku, które charakterystycznie chrupią pod zębami, koniecznie powinniście przygotować sobie takie pankejki na śniadanie. Cytryna i mak to świetny duet!
Przy okazji polecam Wam również naleśniki z makiem i lemon curd oraz ciasto jabłkowo-makowe na białkach


pancakes cytrynowe z makiem

PANCAKES CYTRYNOWE Z MAKIEM


  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • sok i skórka starta z 1/2 cytryny,
  • 4 łyżki stopionego masła,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki maku


Oddzielić żółtka od białek. W jednej misce ubić białka na sztywną pianę. W drugiej misce wymieszać ze sobą jogurt, żółtka, masło, cukier, skórkę i sok z cytryny oraz sól. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i makiem, całość dokładnie wymieszać, następnie dodać pianę z białek i delikatnie połączyć łyżką lub trzepaczką.
Rozgrzać suchą, nieprzywierającą patelnię i za pomocą łyżki kłaść porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na średnim ogniu.
Podawać ciepłe.

Najlepiej smakują polane miodem.


(inspirowane przepisem sereberko80)

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Takiego przepisu jeszcze nie jadłem. Pyszne pancakes!

    OdpowiedzUsuń