Obsługiwane przez usługę Blogger.

Krążki cebulowe nadziewane serem

By 08:36 ,

Krążki cebulowe to pyszna przekąska i nie trzeba do tego nikogo przekonywać :) Ale krążki cebulowe, w których pomiędzy dwoma kawałkami cebuli znajduje się ciepły, ciągnący się ser to przekąska iście turbo-mega-genialna! Prawdziwa rozpusta, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić! ;) Gwarantuję, że Wasi goście będą zachwyceni, jeśli podacie im takie coś. Wbrew pozorom, przygotowanie takich cebulowych krążków wcale nie jest jakoś szczególnie trudne i przy odrobinie chęci każdy powinien sobie z nimi poradzić.

Przepis bierze udział w konkursie na imprezowe przekąski z marką Kotlin "I LOVE KETCHUP". W przepisie użyłam mojego ulubionego ketchupu z czosnkiem i bazylią.

#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen






KRĄŻKI CEBULOWE NADZIEWANE SEREM

(12 sztuk)
  • 3 duże cebule,
  • 4 plastry sera*,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • mąka pszenna,
  • bułka tarta,
  • olej do głębokiego smażenia,
  • ketchup Kotlin Czosnek i Bazylia do podania

Cebule obrać i pokroić na plastry grubości 1 cm. Górę i dół cebuli odrzucić, a z pozostałych plastrów ostrożnie zdjąć po 4 największe pierścienie. Środki, góry i doły cebul można wykorzystać do innych potraw - w tym wypadku nie będą nam potrzebne.
Te 4 pierścienie z każdego plastra połączyć w pary - pierścień 1 (największy) połączyć z pierścieniem trzecim, a pierścień drugi z czwartym. Chodzi o to, by po włożeniu mniejszego pierścienia w większy, pomiędzy nimi znalazła się przestrzeń na ser.
Plastry sera pokroić na 1 cm paski - ich grubość powinna być taka sama jak grubość pierścieni cebuli. Paski sera delikatnie włożyć pomiędzy dwa pierścienie cebuli - w razie potrzeby paski można dowolnie przycinać. Ser powinien wypełnić przestrzeń pomiędzy cebulą.
Tak przygotowane krążki ułożyć na talerzu i włożyć do zamrażarki na minimum 1 godzinę - dzięki temu stężeją i łatwiej będzie je panierować i smażyć.
W głębokim talerzu wymieszać 1,5 szklanki bułki tartej z solą, słodką papryką, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Do drugiego talerza wsypać mąkę, w trzecim roztrzepać jajka.
Zmrożone krążki cebulowe maczać kolejno w mące, jajku, bułce tartej, następnie znów w jajku i bułce tartej. Podwójna panierka zapobiegnie wyciekaniu sera podczas smażenia.
Krążki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor.


* Do przepisu najlepiej użyć dobrze topiącego się i ciągnącego sera np. gouda, edamskiego albo mozzarelli w plastrach (nie mozzarelli w kulce).



I LOVE KETCHUP

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze