Likier "Kukułka"
Słodki likier na bazie kultowych cukierków Kukułek. Kukułki nigdy nie należały do grona moich ulubionych łakoci - jako dziecko nie lubiłam ich ze względu na spirytusowe nadzienie, a teraz po prostu nie przepadam za landrynkami w ogóle :) Jednak likier na bazie Kukułek to zupełnie inna historia. Kakaowo-orzechowy smak cukierków jest wprost stworzony, by łączyć go z alkoholem. Nic dziwnego, że likier "Kukułka" to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych słodkich, "babskich" likierów.
Likier kukułka |
LIKIER KUKUŁKA / NALEWKA Z KUKUŁEK
- 350 g cukierków Kukułek,
- 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego (1 kartonik),
- 500 ml wódki
Cukierki przełożyć do foliowego woreczka i uderzając np. wałkiem albo tłuczkiem do ziemniaków, rozkruszyć je na mniejsze kawałki. Przesypać do rondla, wlać mleko i podgrzać, mieszając, aż cukierki się rozpuszczą. Odstawić do ostudzenia, następnie mieszając, wlać wódkę. Likier przelać do butelek.
Likier najsmaczniejszy jest po kilku dniach.
Likier najlepiej przechowywać w lodówce, należy go jednak mocno wstrząsnąć przed nalaniem, ponieważ może gęstnieć.
PRZEPIS NA THERMOMIX
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć cukierki, rozdrobnić 30 s/obr. 10. Rozdrobnione cukierki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać mleko, podgrzewać 5 min/60°C/obr. 3, następnie wymieszać 30 s/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo wlewać wódkę.
Likier przelać do butelek.
likier Kukułka |
likier z Kukułek przepis |
1 komentarze
pycha, zrobiłam na święta :) właśnie się delektuję :)))
OdpowiedzUsuń