Obsługiwane przez usługę Blogger.

Węgierska zupa ziemniaczana

By 20:57 , , , ,

Węgierska zupa ziemniaczana, podobnie jak zupa grzybowa, odznacza się sporą zawartością papryki w proszku i jest to główna cecha odróżniająca je od naszych polskich zup. Węgierska zupa ziemniaczana jest gęsta i rozgrzewająca, idealna na chłodne jesienno-zimowe dni. Podałam ją z pogaczami z boczkiem, które idealnie zgrały się smakiem. W wersji wegetariańskiej można zupę podać z pogaczami z ciasta twarogowego




WĘGIERSKA ZUPA ZIEMNIACZANA 
(4 porcje) 
  • ok. 800 g mączystych ziemniaków, 
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego, 
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku, 
  • 1 duża cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju, 
  • 2 łyżki posiekanego koperku, 
  • odrobina (na czubku noża) mielonej gałki muszkatołowej, 
  • 1 szklanka mleka, 
  • sól i pieprz 

W garnku rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i czosnek, dusić na niedużym ogniu, aż cebula zmięknie i zacznie się lekko rumienić. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz wszystkie rodzaje papryki w proszku. Całość smażyć jeszcze kilka minut, mieszając. Wlać bulion i gotować pod przykryciem około 25 minut, aż ziemniaki zaczną się rozpadać – zupa powinna zrobić się gęsta i zawiesista. Dodać koperek i gałkę muszkatołową. Do mleka dodać chochelkę gorącej zupy, wymieszać i całość wlać do garnka z zupą, w razie potrzeby podgrzać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 


(na podstawie przepisu stąd

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Uwielbiam takie treściwe zupy! Robiłam węgierską zupę grzybową i bardzo mi smakowała, ta pewni też przypadłaby mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam zupę i jest pyszna! Sama nigdy bym nie wpadła na takie połączenie smaków, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń