Potrawka z królika (z mięsa z rosołu)
Po przygotowaniu rosołu z królika, zostało mi nieco ugotowanego mięsa, z którego postanowiłam zrobić swojską, domową potrawkę. Przy okazji wykorzystałam także warzywa (pietruszkę i marchewkę) z tejże zupy.
W ten sam sposób można przygotować potrawkę z kurczaka lub indyka z rosołu.
POTRAWKA Z KRÓLIKA
(2 porcje)
300g ugotowanego mięsa z królika (z rosołu),
1 ugotowana pietruszka (z rosołu),
1 ugotowana marchewka (z rosołu),
kawałek (5cm) pora,
½ niewielkiej cebuli,
1 łyżka klarowanego masła,
1 łyżka mąki,
150-200ml rosołu z królika lub bulionu drobiowego,
1/3 szklanki śmietanki 18% do sosów (z kartonika),
słodka i ostra papryka w proszku,
suszony tymianek,
sól i pieprz,
natka pietruszki
W rondlu rozgrzać masło i wrzucić posiekaną cebulę . Gdy się zeszkli, wsypać mąkę i smażyć krótką chwilę. Wlać rosół i cały czas mieszając trzepaczką, doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojonego w plasterki pora i gotować 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy por będzie miękki, wlać śmietankę. Jeśli sos jest za gęsty, można dolać nieco wody. Następnie dodać mięso oraz pokrojone w plasterki marchew i pietruszkę. Na koniec doprawić solą, pieprzem, tymiankiem oraz papryką w proszku.
0 komentarze