Łosoś w sosie grzybowym
Smażony karp to obowiązkowa pozycja na naszym stole wigilijnym. Nie wszyscy jednak przepadają za tą rybą i z roku na rok coraz więcej osób zamienia karpia na inne ryby, na przykład pstrąga czy łososia.
I właśnie dla tych, co wolą łososia, idealny będzie ten przepis. Mimo nietradycyjnego podejścia, jest nadal typowo świątecznie (ryba i grzyby), a kasza gryczana, która jest doskonałym uzupełnieniem potrawy, dodaje postnego akcentu.
Z drugiej strony... to danie jest tak smaczne, że warto je zrobić nawet poza świątecznym okresem :)
A zamiast borowików z powodzeniem można użyć mrożonych podgrzybków, które są łatwiej dostępne.
ŁOSOŚ Z SOSEM BOROWIKOWYM
(2 porcje)
2 kawałki filetu z łososia (po ok. 150g),
100g mrożonych krojonych borowików,
½ średniej cebuli,
sól i pieprz,
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej,
1 łyżeczka masła,
1 łyżka oliwy,
1 liść laurowy,
1 woreczek (100g) kaszy gryczanej,
2 ćwiartki cytryny do podania,
natka pietruszki do posypania
W rondlu rozgrzać masło i wrzucić posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać borowiki (nie trzeba ich rozmrażać). Smażyć na średnim ogniu około 5 minut, po czym wlać ½ szklanki wody. Dodać listek laurowy i ziele angielskie, doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem 15 minut. Skrobię rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody i dodać do sosu, gotować jeszcze chwilę, mieszając.
Łososia umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami. Można usunąć skórę (ja usunęłam). Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni (grillowej lub zwykłej) rozgrzać oliwę i smażyć łososia ze wszystkich stron po 2-3 minuty pod przykryciem z folii aluminiowej.
Na talerz wyłożyć sos borowikowy, a na nim ułożyć łososia. Posypać natką pietruszki i skropić sokiem z cytryny.
Podawać z kaszą gryczaną.
(zainspirowane przepisem z Kwestii Smaku, z moimi zmianami)
0 komentarze