Obsługiwane przez usługę Blogger.

Łosoś w sosie grzybowym

By 11:53 ,

Smażony karp to obowiązkowa pozycja na naszym stole wigilijnym. Nie wszyscy jednak przepadają za tą rybą i z roku na rok coraz więcej osób zamienia karpia na inne ryby, na przykład pstrąga czy łososia. 
I właśnie dla tych, co wolą łososia, idealny będzie ten przepis. Mimo nietradycyjnego podejścia, jest nadal typowo świątecznie (ryba i grzyby), a kasza gryczana, która jest doskonałym uzupełnieniem potrawy, dodaje postnego akcentu. 
Z drugiej strony... to danie jest tak smaczne, że warto je zrobić nawet poza świątecznym okresem :) 
A zamiast borowików z powodzeniem można użyć mrożonych podgrzybków, które są łatwiej dostępne. 




 

ŁOSOŚ Z SOSEM BOROWIKOWYM 
(2 porcje) 
2 kawałki filetu z łososia (po ok. 150g), 
100g mrożonych krojonych borowików, 
½ średniej cebuli, 
sól i pieprz, 
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej,
1 łyżeczka masła, 
1 łyżka oliwy, 
1 liść laurowy, 
1 woreczek (100g) kaszy gryczanej,
2 ćwiartki cytryny do podania, 
natka pietruszki do posypania 

W rondlu rozgrzać masło i wrzucić posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać borowiki (nie trzeba ich rozmrażać). Smażyć na średnim ogniu około 5 minut, po czym wlać ½ szklanki wody. Dodać listek laurowy i ziele angielskie, doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem 15 minut. Skrobię rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody i dodać do sosu, gotować jeszcze chwilę, mieszając. 
Łososia umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami. Można usunąć skórę (ja usunęłam). Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni (grillowej lub zwykłej) rozgrzać oliwę i smażyć łososia ze wszystkich stron po 2-3 minuty pod przykryciem z folii aluminiowej. 
Na talerz wyłożyć sos borowikowy, a na nim ułożyć łososia. Posypać natką pietruszki i skropić sokiem z cytryny. 
Podawać z kaszą gryczaną. 






(zainspirowane przepisem z Kwestii Smaku, z moimi zmianami)





Wigilia 2014

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze