Makaron z suszonymi pomidorami, szynką i białym winem
Mijający tydzień dał mi mocno w kość. Jakby tego było mało, odczuwam coraz większe znużenie coraz krótszym dniem i brakiem słońca. Moje niechciejstwo oraz brak czasu odbija się także na gotowaniu – intensywnie szukam jak najprostszych przepisów, które da się zrobić maksymalnie w pół godziny (a najlepiej w kwadrans:P)
Jednym z takich przepisów jest ten oto makaron, który swoim kolorem i aromatem pobudza zmysły i przypomina o cieplejszym klimacie :)
MAKARON Z SUSZONYMI POMIDORAMI, SZYNKĄ I BIAŁYM WINEM
(2 porcje)
- 180-200g makaronu (u mnie penne),
- 4-5 kawałków suszonych pomidorów w oleju,
- 2-3 cieniutkie plastry wędzonej szynki (np. szwarcwaldzkiej albo parmeńskiej),
- 100ml białego wina,
- 100ml śmietanki 30% lub 18% (tej do sosów, z kartonika),
- ½ niewielkiej cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta słodkiej papryki w proszku,
- odrobina chili w proszku,
- 1 łyżka startego parmezanu,
- świeża bazylia,
- sól i świeżo mielony pieprz
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami. Wrzucić posiekaną cebulę i pokrojoną szynkę. Gdy szynka ładnie się podsmaży, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę słodkiej papryki w proszku i odrobinę chili w proszku. Po kilkunastu sekundach wlać wino i śmietankę. Gotować kilka minut, a gdy sos nieco zgęstnieje, dodać drobno posiekane pomidory. Doprawić pieprzem i gotować jeszcze około minuty.
W tym czasie makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i od razu wymieszać z sosem.
Przed podaniem każdą porcję posypać parmezanem i listkami bazylii.
(zainspirowane przepisem stąd, z moimi zmianami)
2 komentarze
smacznie:)
OdpowiedzUsuńostatnio eksperymentujemy w domu z makaronami... kradnę do wypróbowania : ) no i życzę słońca!
OdpowiedzUsuń