Naleśniki z serem
To chyba jedna ze sztandarowych potraw polskiej kuchni, przynajmniej w kategorii domowych obiadów na co dzień. Lubiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Naleśniki ze słodkim nadzieniem z dobrego, polskiego twarogu, obowiązkowo podsmażone na maśle, są po prostu pyszne w swojej prostocie. Na pewno wielu z Was ma do nich sentyment (tak jak i ja) i kojarzą się Wam z dzieciństwem.
Przyznam, że nie jadłam ich od baaardzo dawna, dlatego z przyjemnością przypomniałam sobie ten smak :)
NALEŚNIKI Z SEREM
(4 porcje)
8 naleśników (przepis podstawowy klik!),
350-400g półtłustego twarogu,
1 żółtko (surowe),
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
2-3 łyżki śmietany,
masło klarowane do smażenia,
cukier puder do posypania
Twaróg przetrzeć przez sitko. Dodać żółtko, cukier, cukier waniliowy i tyle śmietany, aby otrzymać konsystencję gęstej pasty. Całość dokładnie wymieszać.
Na każdy naleśnik nałożyć solidną łyżkę twarogu i rozsmarować go na jednej połowie. Złożyć na pół, a następnie jeszcze raz na pół.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i zrumienić na nim z obu stron naleśniki. Zdjąć z patelni i osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.
Podawać gorące, oprószone cukrem pudrem.
8 komentarze
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJa często jadam naleśniki na śniadanie. :) Pycha!
OdpowiedzUsuńPyszności. Idealne na śniadanie .:)
OdpowiedzUsuńSmak naleśników z serem to smak chyba niejednego dzieciństwa :) Ja zamiast cukru waniliowego dodaję cukru z wanilią własnej roboty (gdzieś kiedyś znalazłem w sieci przepis). A gotowe już naleśniki układam w tortownicy wysmarowanej lekko masłem, kładę plasterki masła na wierzch i do pieca na 120 stopni na 10 minut. W takim przedświątecznym okresie to zdarza mi się jeszcze posypać je cynamonem :)
OdpowiedzUsuńJa też używam domowej roboty cukru waniliowego, dlatego napisałam waniliowego a nie waniliNOwego ;)
UsuńMoja babcia robiła takie, tylko jeszcze dodawała do masy serowej roztarte suche listki mięty pieprzowej :)
OdpowiedzUsuńWczoraj akurat robiłam naleśniki, ale w wersji ze szpinakiem i z innego przepisu. Dzisiaj zrobię z Twojego i porównam, które ciasto lepsze! :)
OdpowiedzUsuńMyślisz, że typ mąki jakoś znacząco wpływa na smak naleśników?
Między mąką tortową a np. typem 650 nie ma większej różnicy jeśli chodzi o naleśniki. Jeżeli używamy jednak mąki razowej (typ 2000) to już różnica jest znaczna - takie naleśniki są jak wiadomo zdrowsze, ale też podatniejsze na "rozwalanie się", no i smakują inaczej :)
Usuń