Kurczak w sosie miodowo-musztardowym
Dzisiejszy przepis do propozycja dla osób lubiących słodko-ostre połączenia. Kurczak w sosie na bazie miodu i musztardy francuskiej jest błyskawiczny do przygotowania, a do tego niezwykle aromatyczny. Idealny pomysł na posiłek do pracy i szybki obiad w środku tygodnia :)
KURCZAK W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM
(2 porcje)
350-400g filetów z piersi kurczaka,
1 solidna łyżka miodu,
2 łyżeczki musztardy francuskiej (ziarnistej),
1 ząbek czosnku,
1 niepełna łyżeczka świeżo startego imbiru,
½ łyżeczki curry,
szczypta chili w proszku,
1 łyżeczka sosu sojowego,
1 łyżeczka octu balsamicznego,
1 łyżka oleju
Mięso pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na złocisty kolor. Wyjąć i odłożyć na bok, a na patelnię dodać starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, po kilkunastu sekundach dodać curry, chili, miód, musztardę, sos sojowy i ocet balsamiczny. Podlać odrobiną wody i wymieszać. Gdy sos się zagotuje, wrzucić kurczaka, dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu jeszcze kilka minut, aby upewnić się, że mięso nie jest w środku surowe.
Podawać z kuskusem lub ryżem. Ja do kurczaka przygotowałam ryż z warzywami i mango, który doskonale uzupełnił danie :)
14 komentarze
Fajny przepis, miód i musztarda <3
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ten sos:)
OdpowiedzUsuńU mnie podobny przepis gościł kilka dni temu. Uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńJa mam zawsze problem z przygotowywaniem kurczaka. No bo niby kurczaka można przygotować na milion sposobów, a u mnie zawsze sól, pieprz, przyprawa do kurczaka i zioła. :) No aż zły jestem na siebie za brak kreatywności :) Masz może jakieś porady, z czym tego kurczaka jeszcze można robić, co dodać :)? Jutro wypróbuję tego z przepisu - dam znać jak wyszedł :)
OdpowiedzUsuńZobacz przepisy w zakładce "Drób" po prawej stronie bloga http://mirabelkowy.blogspot.com/search/label/Dr%C3%B3b
UsuńNa pewno znajdziesz tam przepisy, które Cię zainteresują :)
Spróbuj eksperymentować z sosami do kurczaka oraz np. nadziewać filety różnymi nadzieniami (np. szpinak z fetą, suszone pomidory, szynka, niedługo zamieszczę też przepis na filety nadziewane suszonymi śliwkami i serem :) pozdrawiam!
wczoraj zrobiłam na obiad :) lepsze niż u chińczyka :) mmmm :)
OdpowiedzUsuńMogę ominąć ocet balsamiczny albo zastąpić czymś innym? :)
OdpowiedzUsuńNajbliższy zastępnik to ocet winny, chociaż to trochę inny smak. Ale też powinno wyjść smaczne :)
UsuńA mogę pominąć sos sojowy ?
OdpowiedzUsuńJeśli nie ma możliwości dodania, no to trudno, ale wtedy trzeba dosolić potrawę.
UsuńBaardzo nie lubię sosu sojowego.. nie znoszę wręcz :-( więc na jakim etapie solenie?
OdpowiedzUsuńW tym samym momencie co sos sojowy, po prostu dodajemy szczyptę soli :)
UsuńSuper artykuł :) cały blog jest fajny !
OdpowiedzUsuńFajny przepis, idealny pomysł na szybki obiad. dodałam jeszcze czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę.
OdpowiedzUsuń