Tarta szpinakowa z ricottą
Po raz kolejny gotujemy ze wspólnym motywem przewodnim – tym razem były to wytrawne tarty. W końcu udało mi się upiec tę, na którą od dawna miałam ochotę – czyli tartę ze szpinakiem. Klasyczną, z dodatkiem sera ricotta i odrobiną czosnku.
Oczywiście, ponieważ wszyscy w domu bardzo lubimy szpinak, tarta znikła w okamgnieniu i zostało po niej już tylko wspomnienie ;)
Inne wytrawne tarty przygotowali: Maggie, Chantel, Bartoldzik, Panna Malwinna i Mopsik :)
TARTA SZPINAKOWA
ciasto:
- 220g mąki pszennej (u mnie pół na pół tortowa i krupczatka),
- 110g masła,
- 1 jajko,
- 1 łyżka śmietany,
- szczypta soli
farsz:
- 1 paczka (450g) mrożonego szpinaku w liściach,
- 3 ząbki czosnku,
- 250g ricotty,
- 100g śmietany 12% lub 18% (kwaśnej),
- 3 jajka,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki oliwy
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i masło. Posiekać nożem, aż powstanie kruszonka. Dodać jajko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm. Dno ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut. W tym czasie przygotować farsz: Szpinak rozmrozić i poddusić na oliwie wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, aż nadmiar wody odparuje. Zdjąć z ognia. Ricottę, śmietanę i jajka wymieszać razem. Doprawić solą i pieprzem. Wlać do szpinaku i wymieszać. Podpieczone ciasto wyjąć i rozłożyć na nim farsz szpinakowy. Włożyć do piekarnika i piec ok. 35 minut.
(inspirowane przepisem od Evenki)
14 komentarze
klasyka tematu. Uwielbiam taki zestaw.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
szana :)
O, nawet nie wiedziałam, że przeprowadzane są takie akcje, a też dziś robiłam tartę razową ze szpinakiem i białym serem. Po raz pierwszy i była pyszna! :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! :D
OdpowiedzUsuńTeż robiłam kiedyś taką szpinakową, tylko z rozdrobnionego szpinaku i z serem żółtym, ta wygląda o wiele lepiej niż moja wersja ;)
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić ricottę? jakoś nie mogę jej dostać ;/ Ania
OdpowiedzUsuńNajbliżej do ricotty miałby jakiś serek kremowy, np. "Twój Smak" Piątnicy :) ja bym zastąpiła.
UsuńMożesz też użyć sera "Favita" z Mlekovity, nie w zastępstwie ricotty tylko jako inna wersja, która na pewno też byłaby smaczna :) Favita jest dość mazista i dobrze rozprowadziłaby się ze śmietaną i jajkami. Tylko nie trzeba już wtedy solić nadzienia :)
bosko wygląda, a jeszcze lepiej pewnie smakuje:)
OdpowiedzUsuńsmacznie i zdrowo:) muszę spróbować b ostatnio przekonałam się do szpinaku, nie trafi straszny ten "koszmar dzieciństwa"
OdpowiedzUsuńCzy mogę zaprosić cie do zabawy Liebster blog
OdpowiedzUsuńZe szpinakiem tarty smakują wspaniale.
OdpowiedzUsuńJaka świetna tarta! I ja też zaprasza do zabawy Libster blog, choć nie do końcałapię o co chodzi..
OdpowiedzUsuńhttp://taka-babska-proba.blogspot.com/2012/12/1011-pytan-do.html
czy ricotte mozna zastapic serkiem capri?
OdpowiedzUsuńRaczej nie, ponieważ ricotta jest mazista a serek capri zwarty i grudkowaty. Już raczej taki typu almette prędzej by się nadał:)
Usuńtarta ze szpinakiem, czyli klasyka:)wygląda super
OdpowiedzUsuń