Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sernik z brzoskwiniami

By 00:00 , ,

Doskonały, klasyczny i lubiany chyba przez wszystkich :) Sernik z brzoskwiniami i pianką to jedna z najpopularniejszych wersji tego ciasta. I mimo że ja osobiście nie przepadam za sernikami na kruchym spodzie (wolę te zrobione ze zmielonych ciasteczek) to ten smakował mi ogromnie, bo delikatna, kremowa masa serowa i brzoskwinie to coś, co Tygryski lubią najbardziej :) 

sernik z brzoskwiniami


SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 
ciasto: 

  • 400g mąki, 
  • 250g masła, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 100g cukru pudru, 
  • 4 żółtka 


masa serowa: 

  • 1kg mielonego twarogu, 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego, 
  • 125g stopionego masła, 
  • 3 jajka, 
  • ¾ szklanki cukru 


ponadto: 

  • 1 lub 1,5 puszki brzoskwiń, 
  • 4 białka, 
  • szczypta soli, 
  • 2/3 szklanki cukru 


Przygotować kruche ciasto: masło posiekać na stolnicy razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Obie części owinąć w folię i włożyć na 2 godziny do zamrażarki. 
Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 1 część ciasta zetrzeć na tarce i równomiernie rozprowadzić na dnie formy, dociskając lekko dłonią. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać ok. 20-25 minut, aż ciasto zrobi się złociste. 

Przygotować masę serową: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawać twaróg, stopione i ostudzone masło oraz mąkę ziemniaczaną. 

Brzoskwinie osączyć, pokroić na kawałki. 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż kryształki cukru rozpuszczą się. 

Na zapieczony spód wylać masę serową. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, kawałek po kawałku. Następnie równo ułożyć pianę z białek. Na wierzch zetrzeć drugą część zamrożonego kruchego ciasta. Piec ok. 1 godzinę w 180 stopniach. Ciasto jest upieczone, jeśli wbity patyczek nie jest obklejony masą serową. 
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień. 


(przepis z blogu Moje Wypieki) 

sernik z brzoskwiniami

sernik z brzoskwiniami przepis

Może zainteresuje Cię również

15 komentarze

  1. Mniam,mniam, wiesz jak lubię serniki? Bardzo!
    Twój wygląda tak pysznie.:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. ulubione ciasto- najlepsze! wygląda prze-smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, ja właśnie lubię takie na kruchym spodzie najbardziej! Przepyszny sernik, proszę o kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mój ulubiony sernik:) bardzo lubię to ciasto:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeden z moich ulubionych serników!

    OdpowiedzUsuń
  6. Moj ulubiony, pycha;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie piekę dzięki za przepis pozdrawiam :-)
    Jacek

    OdpowiedzUsuń
  8. Wlasnie pieke, dziekuje za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki sernik to ja rozumiem :D Najlepszy ever <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialny! Twoje przepisy sa swietne. Dokladnie czegos takiego szukalem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam ten sernik, jest niezawodny na święta, imprezy rodzinne itp. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam, czy brzoskwinie mogę zastąpić truskawkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że truskawki rozciapią się i puszczą za dużo soku...

      Usuń