Sernik z brzoskwiniami
Doskonały, klasyczny i lubiany chyba przez wszystkich :) Sernik z brzoskwiniami i pianką to jedna z najpopularniejszych wersji tego ciasta. I mimo że ja osobiście nie przepadam za sernikami na kruchym spodzie (wolę te zrobione ze zmielonych ciasteczek) to ten smakował mi ogromnie, bo delikatna, kremowa masa serowa i brzoskwinie to coś, co Tygryski lubią najbardziej :)
sernik z brzoskwiniami |
ciasto:
- 400g mąki,
- 250g masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100g cukru pudru,
- 4 żółtka
masa serowa:
- 1kg mielonego twarogu,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego,
- 125g stopionego masła,
- 3 jajka,
- ¾ szklanki cukru
ponadto:
- 1 lub 1,5 puszki brzoskwiń,
- 4 białka,
- szczypta soli,
- 2/3 szklanki cukru
Przygotować kruche ciasto: masło posiekać na stolnicy razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Obie części owinąć w folię i włożyć na 2 godziny do zamrażarki.
Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 1 część ciasta zetrzeć na tarce i równomiernie rozprowadzić na dnie formy, dociskając lekko dłonią. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać ok. 20-25 minut, aż ciasto zrobi się złociste.
Przygotować masę serową: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawać twaróg, stopione i ostudzone masło oraz mąkę ziemniaczaną.
Brzoskwinie osączyć, pokroić na kawałki.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż kryształki cukru rozpuszczą się.
Na zapieczony spód wylać masę serową. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, kawałek po kawałku. Następnie równo ułożyć pianę z białek. Na wierzch zetrzeć drugą część zamrożonego kruchego ciasta. Piec ok. 1 godzinę w 180 stopniach. Ciasto jest upieczone, jeśli wbity patyczek nie jest obklejony masą serową.
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.
(przepis z blogu Moje Wypieki)
sernik z brzoskwiniami |
sernik z brzoskwiniami przepis |
15 komentarze
Mniam,mniam, wiesz jak lubię serniki? Bardzo!
OdpowiedzUsuńTwój wygląda tak pysznie.:)
Pozdrawiam.
ulubione ciasto- najlepsze! wygląda prze-smacznie :)
OdpowiedzUsuńO, ja właśnie lubię takie na kruchym spodzie najbardziej! Przepyszny sernik, proszę o kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńTo mój ulubiony sernik!
OdpowiedzUsuńkawałeczek poproszę! :)
OdpowiedzUsuńmój ulubiony sernik:) bardzo lubię to ciasto:D
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych serników!
OdpowiedzUsuńMoj ulubiony, pycha;D
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę dzięki za przepis pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńJacek
Wlasnie pieke, dziekuje za przepis :-)
OdpowiedzUsuńTaki sernik to ja rozumiem :D Najlepszy ever <3
OdpowiedzUsuńGenialny! Twoje przepisy sa swietne. Dokladnie czegos takiego szukalem :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ten sernik, jest niezawodny na święta, imprezy rodzinne itp. :)
OdpowiedzUsuńWitam, czy brzoskwinie mogę zastąpić truskawkami?
OdpowiedzUsuńObawiam się, że truskawki rozciapią się i puszczą za dużo soku...
Usuń