Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szwedzki letni tort

By 00:05

Uwielbiam lato :) 
Letnie ciuchy, słońce i lody. A najbardziej letnie wieczory. I zasypianie przy oknie otwartym na oścież, kiedy słyszę tylko cykanie świerszczy. 

Ten pyszny tort zrobiłam w pewnym sensie na powitanie lata, czyli już jakiś czas temu. Siostra zaczęła wakacje, babcia z dziadkiem przyjechali, ja oblałam egzamin z enzymologii więc potrzebowałam czegoś na pociechę – okazji było wiele ;) 
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Kuchnia. Przepisy z serca domu”, ja znalazłam go na blogu dusiowej
Tort wyszedł obłędnie pyszny. Takie proste połączenie smaków, a efekt doskonały. Do kremu polecam zainwestować w prawdziwą laskę wanilii, ekstrakt wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią. Dobrej jakości składniki mają tu znaczenie :) 
Co do kremu, to po przestygnięciu i nocy spędzonej w lodówce zrobił się na powrót rzadki. Wiem, że nie tylko ja miałam z tym problem. Ale w gruncie rzeczy nie jest to tragedia, gdyż taki pyszny waniliowy sos doskonale nasączył biszkopt i sprawił, że tort był cudownie wilgotny. Wydaje mi się, że nie ma szans, żeby komuś nie posmakował :) 

tort z truskawkami i kremem

SZWEDZKI LETNI TORT 
ciasto: 
  • 3 jajka, 
  • 250 g cukru, 
  • 90 ml świeżo zagotowanego wrzątku, 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 150 g mąki 

krem waniliowy: 
  • 2 żółtka, 
  • 2 łyżki cukru (dałam 1 łyżkę),
  •  2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej, 
  • 250 ml tłustego mleka, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (dałam 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią)

wierzch tortu: 
  • ok.750 g truskawek, 
  • 2-3 łyżeczki cukru, 
  • 500 ml śmietany kremówki, 
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 
  • 2 opakowania śmietan-fixu (jeżeli tort nie zostanie od razu zjedzony) 

Przygotowanie kremu waniliowego (najlepiej dzień przed upieczeniem): Podgrzać wszystkie składniki (oprócz ekstraktu) w garnku na średnim ogniu (ja dałam cukier z prawdziwą wanilią razem z pozostałymi składnikami). Mieszając non stop aż krem zacznie gęstnieć (nie zagotować). Po około 3 minutach, jak zgęstnieje, zdjąć z ognia, przełożyć do zimnej miski, wymieszać ekstrakt waniliowy (o ile jest używany) i zostawić w lodówce. 

Przygotowanie spodu biszkoptowego: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dolać wrzątek, stale ale delikatnie mieszając. W oddzielnej misce zmieszać proszek do pieczenia z mąką i wsypywać stopniowo do jajecznej mieszaniny, delikatnie mieszając łyżką. Dno tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do foremki i piec w 180 st.C przez ok. 30 min. Gdy wbity patyczek jest suchy, ciasto jest upieczone. Wyjąć ciasto i dobrze przestudzić przed przełożeniem go kremem. 

Wierzch tortu: 500g truskawek przesypać cukrem i zostawić na jakiś czas, aby stały się błyszczące – ja truskawki dodatkowo pokroiłam na trochę mniejsze kawałki. Ubić kremówkę na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i cukier wanilinowy oraz śmietan-fix. 

Wykonanie: 1/3 ubitej śmietany dodać do ostudzonego kremu waniliowego. Przekroić ciasto na 3 warstwy i przełożyć 2 z nich kremem waniliowym i truskawkami, które były posypane cukrem. Na wierzch tortu rozłożyć ubitą kremówkę i ozdobić pozostałymi truskawkami i listkami mięty. 

tort z truskawkami i kremem


Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. Piękny! Na pewno przepyszny! Uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i ja latem nie pogardzę! nie wyobrażam sobie roku bez tych tropikalnych upałów, owoców sezonowych, tony pożartych lodów!
    przejechanych rowerem, przewędrowanych kilometrów i szumu drzew.

    i takich ciast. tortów lekkich i pełnych owoców, słońca i delikatności.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny torcik, też się do niego przymierzałam, ale jakoś nie zrealizowałam, a szkoda, bo pięknie się prezentuje i na pewno jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mirabelko wygląda naprawdę znakomicie. Taka kwintesencja lata;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne, lekkie i letnie ciasto. Juz mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. robiłam przy okazji WC, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi być nieziemsko dobry! serdeczności życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lato co prawda nie jest moją ukochaną porą roku - ale dla takiego tortu jestem w stanie roztopić się nawet w upale ;)

    OdpowiedzUsuń