Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tagliatelle z bobem i miętą

By 00:03 , , ,

Poszukując dalej ciekawych pomysłów na dania z bobem, trafiłam na makaron :) a jak makaron, to już nie miałam wątpliwości, że to będzie smaczne :) Parmezan doskonale podkręca smak, a mięta sprawia, że całość nie jest mdła. Nie mogłam tylko nigdzie kupić świeżego zielonego groszku, więc użyłam mrożonego. Oj tam ;) 
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera „Nagi szef”, znalazłam go na blogu thiessy, a poniżej podaję wersję z moimi niewielkimi zmianami. 

Photobucket 

TAGLIATELLE Z BOBEM I MIĘTĄ 
(na 4 porcje) 
350g makaronu tagliatelle, 
250g świeżego bobu, 
150g świeżego zielonego groszku (dałam mrożony), 
2 łyżki oliwy z oliwek, 
1 duży ząbek czosnku, 
200ml gęstej śmietany (u mnie 12%), 
mała garść mięty, 
70g parmezanu, 
sól i pieprz 

Groszek i bób gotować przez 3 minuty. Przelać zimną wodą, żeby zachowały kolor. Bób obrać ze skórki. Połowę groszku i bobu rozgnieść widelcem na niezbyt gładką masę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć parę sekund, ale nie dać mu się zrumienić. Dodać rozdrobniony groszek i bób, smażyć przez minutę i dodać śmietanę i pozostały groszek i bób. Wymieszać z miętą i połową startego parmezanu. Przyprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i wymieszać z sosem. Na talerzu każdą porcję osypać pozostałym parmezanem. 


 (Warzywa strączkowe-edycja letnia 2012

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Kusząco wygląda. Z bobem i miętą - to brzmi znakomicie i pysznie.
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawe danie, ciekawe składniki:) widzę, że dużo osób kombinuje z bobem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się ta propozycja - chętnie zjadłabym taki makaron z bobem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, bób uwielbiam, makaron zresztą też, a mięta czeka na mnie w doniczce;) Pomysł na jutrzejszą kolację gotowy- dziękuje ;)

    OdpowiedzUsuń