Obsługiwane przez usługę Blogger.

Śmietankowo-kokosowe ciasto z porzeczkami

By 00:13 , ,

Jest taki wysyp owoców, że gdy tylko mam czas coś upiec, nie wiem, za co się zabrać. W ogródku pojawiły się porzeczki, borówki amerykańskie, agrest i pierwsze papierówki, na straganach pełno wiśni, leśnych jagód i brzoskwiń...
Ech. Osiołkowi w żłoby dano :)

Piekę więc po kolei z czym się da. Ostatnio wypróbowałam przepis na ciasto z porzeczkami znaleziony na profilu wioli1100. To zupełnie nowa, letnia odsłona ciasta „styropian”, które 2 lata temu robiło furorę ;)
 W tej wersji ciasto jest kakaowe, a słodycz przełamuje nie dżem, lecz czerwone porzeczki. A wszystko to razem jest po prostu bardzo smaczne :)

Photobucket

ŚMIETANKOWO-KOKOSOWE CIASTO Z PORZECZKAMI
ciasto:
3 szklanki mąki,
250g masła,
1 szklanka cukru,
4 żółtka,
2 łyżki kakao,
1 opakowanie cukru wanilinowgo,
2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa:
4 białka,
1 szklanka cukru,
1 opakowanie (35g) budyniu śmietankowego,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
500ml kwaśnej śmietany 18%,
100g wiórków kokosowych,
ok. 2 szklanki czerwonych porzeczek

+ opcjonalnie polewa czekoladowa

Masło posiekać na stolnicy razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Cukier puder wymieszać z kakao, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia, dodać do masła z mąką i wymieszać. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto – w razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto podzielić na 2 części, uformować 2 kule, każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić w zamrażarce minimum 1 godzinę.
Po tym czasie 1 część ciasta zetrzeć na tarce i startym ciastem wyłożyć dno formy (25 x 30 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiec przez 15-20 minut.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać dalej, aż kryształki się rozpuszczą. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać wiórki kokosowe, budyń (w proszku) oraz mąkę ziemniaczaną i ostrożnie połączyć. Masę wylać na ciasto, następnie równomiernie rozłożyć na cieście porzeczki. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę.
Upieczone ciasto można po ostudzeniu polać polewą czekoladową.

Może zainteresuje Cię również

15 komentarze

  1. Bardzo mi się podoba to ciacho:) Jak nabędę porzeczki, koniecznie wypróbuję:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe! Pysznie wygląda i kusi na całego;)

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba muszę spróbować :) mam tylko czarne porzeczki, ale też są kwaśne wiec myślę, że się nadadzą

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda tak, że ślinka cieknie! wspaniałe

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale smakowicie wygląda ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszło przepysznie. Z chwilowego braku porzeczek wykorzystałam borówkę amerykańską. Też się nadaje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :) pozdrawiam!

      Usuń
  7. Dostałam od znajomych dużo porzeczek i szukałam jakiegoś przepisu na ciasto które można by z nich zrobić. Dobrze, że zdecydowałam się właśnie na to, bo jest PYSZNE! polecam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pyszne ciasto, właśnie jem :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam :) Wyszło przepyszne! Już prawie nic nie zostało ^^

    OdpowiedzUsuń
  10. zrobiłam! ciasto było przeeeepyszne po prostu :)
    ale wybiegając w przyszłość, kiedy już nie będzie owoców sezonowych, czy mogę użyć mrożonych porzeczek?
    dzięki za odpowiedź, Wera :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam robić tego ciasta z mrożonymi owocami, ale myślę, że warto spróbować. Na pewno jednak wcześniej trzeba je rozmrozić i osączyć z soku.
      Cieszę się, że ciasto smakowało :)

      Usuń