Szarlotka z pierwszych papierówek
Pierwsza szarlotka w tym sezonie :)
Z papierówek z własnego ogrodu. Drzewko jest kapryśne i tylko czasami miewa owoce. W tym roku obrodziło i to hojnie :)
Szarlotka, na podstawie przepisu Liski jest pyszna i nad wyraz ‘swojska’. Amaretto nadaje jej ciekawy posmak. Wprawdzie ciasto niezbyt dobrze się wałkowało, ale było bardzo kruche i delikatne. Na pewno będę wracać do tego przepisu :)
SZARLOTKA Z PIERWSZYCH PAPIERÓWEK
ciasto:
- 380 g mąki,
- 200 g masła,
- 60 g cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 żółtka,
- szczypta soli
nadzienie:
- 800 g jabłek – obranych i pokrojonych w cienkie plasterki,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ½ łyżeczki zmielonych goździków,
- 80 g ciasteczek amaretti (albo zwykłych herbatników + 3-4 łyżki likieru amaretto),
- 150 g cukru,
- 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu ciasta
Masło posiekać na stolnicy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto (gdyby ciasto było za suche, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Ciasto podzielić na 2 części – jedna powinna być o ok. 1/3 większa od drugiej. Obie części zawiną w folię i schłodzić przez ok. 1-2 godziny w lodówce.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią dno i boki tortownicy. Jeśli ciasto będzie się kruszyć na fragmenty, nic nie szkodzi – można wylepić formę kawałkami ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać 15-20 minut.
Jabłka pokrojone w plasterki skropić sokiem z cytryny i wymieszać z cynamonem, goździkami, cukrem i pokruszonymi ciasteczkami. Wyłożyć do tortownicy z podpieczonym ciastem. Wyrównać powierzchnię.
Pozostałą część ciasta rozwałkować na okrąg, ułożyć na wierzchu jabłek, delikatnie skleić ciasto na krawędziach. Ponakłuwać wierzch widelcem, posmarować łyżką mleka i piec 50-60 minut.
9 komentarze
Hahaha! Jakbyśmy się umówiły:) U mnie dziś też gości:) Zrobiona z tego samego przepisu:) Pyszna, prawda?:)
OdpowiedzUsuńPięknie u Ciebie wygląda:)
Pozdrawiam!
No właśnie, i to jeszcze opublikowałyśmy niemal w tym samym momencie :)
UsuńOj pyszna i pewnie długo tak nie postoi na stole ;)
piękna! nie mogę się doczekać swoich pierwszych :)
OdpowiedzUsuńSuper! Robiłam ją,wiem jaka jest smaczna :)
OdpowiedzUsuńPapierówki kojarzą mi się z wakacjami na wsi. Uwielbiałam je jeść. To ciasto kiedyś robiłam i wiem, że jest świetne:)
OdpowiedzUsuńPrzyznajcie sie - wspólne wirtualne pieczenie sobie urządziłyście;) Pyszna, piękna! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńczekam na pierwsze jabłka w moim ogrodzie i pewnie też domownicy zażyczą sobie szarlotki :)
OdpowiedzUsuńO łałł piekna szarlotka :)
OdpowiedzUsuńpyszna szarlotka :)
OdpowiedzUsuń