Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szarlotka z pierwszych papierówek

By 00:03

Pierwsza szarlotka w tym sezonie :) 
Z papierówek z własnego ogrodu. Drzewko jest kapryśne i tylko czasami miewa owoce. W tym roku obrodziło i to hojnie :) 
Szarlotka, na podstawie przepisu Liski jest pyszna i nad wyraz ‘swojska’. Amaretto nadaje jej ciekawy posmak. Wprawdzie ciasto niezbyt dobrze się wałkowało, ale było bardzo kruche i delikatne. Na pewno będę wracać do tego przepisu :) 

szarlotka z papierówek

SZARLOTKA Z PIERWSZYCH PAPIERÓWEK 
ciasto:

  • 380 g mąki, 
  • 200 g masła, 
  • 60 g cukru pudru, 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego, 
  •  2 żółtka, 
  • szczypta soli 

nadzienie: 

  • 800 g jabłek – obranych i pokrojonych w cienkie plasterki, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • ½ łyżeczki zmielonych goździków, 
  • 80 g ciasteczek amaretti (albo zwykłych herbatników + 3-4 łyżki likieru amaretto), 
  • 150 g cukru, 
  • 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu ciasta 

Masło posiekać na stolnicy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto (gdyby ciasto było za suche, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Ciasto podzielić na 2 części – jedna powinna być o ok. 1/3 większa od drugiej. Obie części zawiną w folię i schłodzić przez ok. 1-2 godziny w lodówce. 
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią dno i boki tortownicy. Jeśli ciasto będzie się kruszyć na fragmenty, nic nie szkodzi – można wylepić formę kawałkami ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać 15-20 minut. 
Jabłka pokrojone w plasterki skropić sokiem z cytryny i wymieszać z cynamonem, goździkami, cukrem i pokruszonymi ciasteczkami. Wyłożyć do tortownicy z podpieczonym ciastem. Wyrównać powierzchnię. 
Pozostałą część ciasta rozwałkować na okrąg, ułożyć na wierzchu jabłek, delikatnie skleić ciasto na krawędziach. Ponakłuwać wierzch widelcem, posmarować łyżką mleka i piec 50-60 minut.

Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. Hahaha! Jakbyśmy się umówiły:) U mnie dziś też gości:) Zrobiona z tego samego przepisu:) Pyszna, prawda?:)
    Pięknie u Ciebie wygląda:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, i to jeszcze opublikowałyśmy niemal w tym samym momencie :)
      Oj pyszna i pewnie długo tak nie postoi na stole ;)

      Usuń
  2. piękna! nie mogę się doczekać swoich pierwszych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Robiłam ją,wiem jaka jest smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Papierówki kojarzą mi się z wakacjami na wsi. Uwielbiałam je jeść. To ciasto kiedyś robiłam i wiem, że jest świetne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyznajcie sie - wspólne wirtualne pieczenie sobie urządziłyście;) Pyszna, piękna! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. czekam na pierwsze jabłka w moim ogrodzie i pewnie też domownicy zażyczą sobie szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń