Klopsiki z letnimi warzywami i serem feta
Idealne danie na lipcowo-sierpniowy obiad. Lekkie, sezonowe, a przede wszystkim bardzo, bardzo smaczne :)
KLOPSIKI Z LETNIMI WARZYWAMI I SEREM FETA
- 500 g mielonej wieprzowiny,
- 400 g fasolki szparagowej,
- 400 g pomidorków koktajlowych,
- 1 cebula,
- 2 łyżki kaparów,
- 100 ml bulionu drobiowego,
- 1 łyżka musztardy,
- 7 łyżek oliwy,
- sok z 1 cytryny,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1 jajko,
- sól i pieprz,
- suszone oregano,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Bułkę tartą namoczyć w niewielkiej ilości wody. Cebulę drobno posiekać.
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, namoczoną bułkę tartą, połowę posiekanej cebuli, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sporą szczyptę oregano oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Wilgotnymi dłońmi formować małe klopsiki i obsmażyć je na 3 łyżkach oliwy, aż będą rumiane ze wszystkich stron.
Z fasolki odciąć końcówki i ugotować ją w wodzie do miękkości (choć najlepiej, by była lekko chrupiąca). Odcedzić i przełożyć do miski.
Bulion wymieszać z sokiem z cytryny, musztardą, pozostałą oliwą, cebulą i natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Tak powstałym sosem zalać fasolkę.
Pomidorki pokroić na połówki i wraz z kaparami wymieszać je z fasolką.
Warzywa podawać razem z klopsikami, posypane pokrojonym w kostkę serem feta.
(Przepis znalazłam w gazetce „Sól i pieprz”).
3 komentarze
obiad rzeczywiście fajny, letni, zachęcająco się prezentuje Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie i estetycznie :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią załapałbym się na taki obiad:)
OdpowiedzUsuń