Obsługiwane przez usługę Blogger.

Klopsiki z letnimi warzywami i serem feta

By 16:30 , , ,

Idealne danie na lipcowo-sierpniowy obiad. Lekkie, sezonowe, a przede wszystkim bardzo, bardzo smaczne :) 
 
klopsiki z warzywami i serem feta

KLOPSIKI Z LETNIMI WARZYWAMI I SEREM FETA

  • 500 g mielonej wieprzowiny, 
  • 400 g fasolki szparagowej, 
  • 400 g pomidorków koktajlowych, 
  • 1 cebula, 
  • 2 łyżki kaparów, 
  • 100 ml bulionu drobiowego, 
  • 1 łyżka musztardy, 
  • 7 łyżek oliwy, 
  • sok z 1 cytryny, 
  • 3 łyżki bułki tartej, 
  • 1 jajko, 
  • sól i pieprz, 
  • suszone oregano, 
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 

Bułkę tartą namoczyć w niewielkiej ilości wody. Cebulę drobno posiekać. 
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, namoczoną bułkę tartą, połowę posiekanej cebuli, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sporą szczyptę oregano oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Wilgotnymi dłońmi formować małe klopsiki i obsmażyć je na 3 łyżkach oliwy, aż będą rumiane ze wszystkich stron. 
Z fasolki odciąć końcówki i ugotować ją w wodzie do miękkości (choć najlepiej, by była lekko chrupiąca). Odcedzić i przełożyć do miski. Bulion wymieszać z sokiem z cytryny, musztardą, pozostałą oliwą, cebulą i natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Tak powstałym sosem zalać fasolkę. Pomidorki pokroić na połówki i wraz z kaparami wymieszać je z fasolką. 
Warzywa podawać razem z klopsikami, posypane pokrojonym w kostkę serem feta. 


(Przepis znalazłam w gazetce „Sól i pieprz”). 



 (Warzywa strączkowe-edycja letnia 2012

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. obiad rzeczywiście fajny, letni, zachęcająco się prezentuje Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smacznie i estetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią załapałbym się na taki obiad:)

    OdpowiedzUsuń