Placki z kaszy manny i twarogu z borówkami
Przeważnie robię placki z jabłkami z przepisu, który już kiedyś tutaj, ale ponieważ mamy ogromne zatrzęsienie borówek amerykańskich, zrobiłam placki borówkowe, przy okazji wypróbowując zupełnie nowy przepis na ciasto z kaszy manny i twarogu.
Przepis znalazłam w książeczce „Omlety, placki, racuchy” B. Markuzy. Zmodyfikowałam go, dodając borówki i skórę z cytryny. Zrobiłam ciasto wg instrukcji, a później zajęłam się zupą. Przez ten czas ciasto zrobiło się dziwnie rzadkie i pierwsza partia placków rozpadła się na patelni. Dodałam jednak więcej mąki i kolejne wyszły już idealne ;)
Placuszki są bardzo smaczne, delikatne i lekko serowe. Najlepiej smakują od razu po usmażeniu :)
PLACKI Z KASZY MANNY I SERA Z BORÓWKAMI
- ½ szklanki kaszy manny,
- 1,5 szklanki mleka,
- ½ szklanki wody,
- 1 jajko,
- 100 g twarogu półtłustego,
- 3 łyżki mąki (ja dałam więcej),
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 1-1,5 szklanki jagód lub borówek amerykańskich,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania
Kaszę ugotować na rozcieńczonym wodą mleku – powinna być gęsta. Ostudzić. Jajko utrzeć z cukrem. Twaróg dokładnie utrzeć lub zemleć (ja przetarłam przez sitko), wymieszać z jajkiem. Dodać kaszę, mąkę i proszek do pieczenia, krótko zmiksować. Jeśli ciasto jest rzadkie, dodać więcej mąki. Na koniec dodać jagody i skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać łyżką.
Smażyć placuszki z obu stron na rozgrzanym oleju (wystarczy niewielka ilość, można też z powodzeniem smażyć je na suchej, teflonowej patelni zupełnie bez tłuszczu), na średnim ogniu.
Usmażone placki osączyć na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.
Podawać od razu, posypane cukrem pudrem.
8 komentarze
Mirabelko bardzo smakowicie prezentują się Twoje placuszki. A do nich pyszne borówki albo jagody, mniam:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam borówki, a placuszki wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! O takich plackach jeszcze nie słyszałam. Z pewnością wypróbuję.
OdpowiedzUsuńobłednie wyglądają te placuszki :)
OdpowiedzUsuńpyszny przepis
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne placuszki, wypróbowałam i polecam!
OdpowiedzUsuńMnie się nie udały a taką miałam ochotę na placki :( Manna zaraz po ugotowaniu zrobiła się bardzo zbita i wymieszanie jej z pozostałymi składnikami i dodatkowym mlekiem nic nie dało. Spróbuję jeszcze kiedyś je zrobić.
OdpowiedzUsuńA na pewno dobrze odmierzyłaś proporcje mleka i kaszy? Aż trudno mi uwierzyć, że mikserem nie udało Ci się rozbić grudek kaszy. Mam jednak nadzieję, że nie zniechęciłaś się zupełnie :) pozdrawiam :)
Usuń