Obsługiwane przez usługę Blogger.

Placki z kaszy manny i twarogu z borówkami

By 16:00 , , , , ,

Przeważnie robię placki z jabłkami z przepisu, który już kiedyś tutaj, ale ponieważ mamy ogromne zatrzęsienie borówek amerykańskich, zrobiłam placki borówkowe, przy okazji wypróbowując zupełnie nowy przepis na ciasto z kaszy manny i twarogu. 
Przepis znalazłam w książeczce „Omlety, placki, racuchy” B. Markuzy. Zmodyfikowałam go, dodając borówki i skórę z cytryny. Zrobiłam ciasto wg instrukcji, a później zajęłam się zupą. Przez ten czas ciasto zrobiło się dziwnie rzadkie i pierwsza partia placków rozpadła się na patelni. Dodałam jednak więcej mąki i kolejne wyszły już idealne ;) 
Placuszki są bardzo smaczne, delikatne i lekko serowe. Najlepiej smakują od razu po usmażeniu :) 

placki z kaszy manny z borówkami

PLACKI Z KASZY MANNY I SERA Z BORÓWKAMI 

  • ½ szklanki kaszy manny, 
  • 1,5 szklanki mleka, 
  • ½ szklanki wody, 
  • 1 jajko, 
  • 100 g twarogu półtłustego, 
  • 3 łyżki mąki (ja dałam więcej), 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • skórka otarta z 1 cytryny, 
  • 1-1,5 szklanki jagód lub borówek amerykańskich, 
  • olej do smażenia, 
  • cukier puder do posypania 

Kaszę ugotować na rozcieńczonym wodą mleku – powinna być gęsta. Ostudzić. Jajko utrzeć z cukrem. Twaróg dokładnie utrzeć lub zemleć (ja przetarłam przez sitko), wymieszać z jajkiem. Dodać kaszę, mąkę i proszek do pieczenia, krótko zmiksować. Jeśli ciasto jest rzadkie, dodać więcej mąki. Na koniec dodać jagody i skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać łyżką. 
Smażyć placuszki z obu stron na rozgrzanym oleju (wystarczy niewielka ilość, można też z powodzeniem smażyć je na suchej, teflonowej patelni zupełnie bez tłuszczu), na średnim ogniu. 
Usmażone placki osączyć na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu. 
Podawać od razu, posypane cukrem pudrem. 

placki z borówkami amerykańskimi

 

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Mirabelko bardzo smakowicie prezentują się Twoje placuszki. A do nich pyszne borówki albo jagody, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam borówki, a placuszki wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis! O takich plackach jeszcze nie słyszałam. Z pewnością wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. obłednie wyglądają te placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczne placuszki, wypróbowałam i polecam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mnie się nie udały a taką miałam ochotę na placki :( Manna zaraz po ugotowaniu zrobiła się bardzo zbita i wymieszanie jej z pozostałymi składnikami i dodatkowym mlekiem nic nie dało. Spróbuję jeszcze kiedyś je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A na pewno dobrze odmierzyłaś proporcje mleka i kaszy? Aż trudno mi uwierzyć, że mikserem nie udało Ci się rozbić grudek kaszy. Mam jednak nadzieję, że nie zniechęciłaś się zupełnie :) pozdrawiam :)

      Usuń