Obsługiwane przez usługę Blogger.

Proste curry warzywne

By 00:02 , , , ,

Nieskomplikowane, wegetariańskie curry w kremowym sosie. Nie jest to w żadnym wypadku oryginalne tajskie lub indyjskie curry, a jedynie luźna inspiracja 'na temat'. Robiłam je już kilka razy i bardzo mi smakowało. W oryginalnym przepisie zamiast fasolki szparagowej były strączki groszku cukrowego, ale osobiście nigdy nie widziałam go w sklepach, a poza tym fasolka rośnie mi w ogródku, więc staram się dodawać ją do potraw, ile się da :) 
Poza sezonem można oczywiście skorzystać z mrożonego kalafiora i fasolki ;) 


PROSTE CURRY WARZYWNE 
(na 4 porcje) 
1 nieduży kalafior, 
3 marchewki, 
200 g fasolki szparagowej, 
2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem, 
2 łyżki oleju, 
2 łyżki mąki, 
200 g śmietanki kremówki, 
sok z 1 pomarańczy, 
sól i pieprz, 
ostra papryka w proszku, 
2 łyżeczki przyprawy curry,
listki kolendry lub natka pietruszki 

Kalafior podzielić na różyczki. Marchewki obrać i pokroić w plasterki albo słupki. Z fasolki odciąć końcówki i pokroić ją na mniejsze kawałki. Cebulkę drobno posiekać. 
Na głębokiej patelni rozgrzać olej i lekko podsmażyć na niej cebulkę (szczypior zachować na później). Następnie dodać mąkę i 2 łyżeczki curry curry, zasmażyć. Kremówkę wymieszać z sokiem z pomarańczy i ok. 400 ml wody. Wlać na patelnię z zasmażką i intensywnie mieszając, zagotować. Dodać marchewkę, kalafior i fasolkę. Mieszając od czasu do czasu, gotować na niezbyt dużym ogniu, aż warzywa zmiękną (ok. 10-15 minut). Jeśli przez ten czas sos za bardzo zgęstnieje, dolać trochę wody. Doprawić solą i pieprzem oraz ostrą papryką (ilość wg uznania). Szczypior i kolendrę lub natkę pietruszki posiekać i wymieszać z całością. 
Podawać z ryżem. 


(źródło: gazetka „To jest pyszne” 2/2011)


 (Warzywa strączkowe-edycja letnia 2012

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze