Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto kokosowo-marchewkowe na białkach

By 23:07 ,

Po świątecznych wypiekach zostało sporo białek, dlatego bazując na przepisie na ciasto białkowe z makiem i jabłkiem zrobiłam podobne z kokosem i marchewką. Ciasto wyszło fajne i smaczne, aczkolwiek pierwszego dnia zdecydowanie lepsze niż drugiego.

A tymczasem pakuję torby i robię kanapki na drogę. Jadę do Wilna! :)
Wracam dopiero za tydzień, dlatego podsumowanie akcji wielkanocnej pojawi się z lekkim opóźnieniem.
Udanego majowego weekendu! :)




CIASTO KOKOSOWO-MARCHEWKOWE NA BIAŁKACH

  • 1 szklanka białek,

  • 1 szklanka cukru,

  • 1 szklanka mąki,

  • 1 szklanka wiórków kokosowych,

  • 125 g stopionego masła lub margaryny,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • szczypta soli,

  • 1 spora marchewka


Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodając partiami cukier, dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca. Następnie dodać do niej wiórki kokosowe, roztopiony i ostudzony tłuszcz, mąkę, proszek do pieczenia i drobno startą marchewkę. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do podłużnej foremki o wymiarach mniej więcej 12 x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.




 

Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. fajny przepis, takich na wykorzystanie białek nigdy dość ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciacho, zapisuję, bo białek się uzbierało.
    Miłego wyjazdu !:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miłej wyprawy:) Ciasto fajnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. kokos i marchewka to pyszne polączenie

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawa i smakowita propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj ciasto zapowiada się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny pomysl! ja mam calą zamrazarke luznych bialek. teraz juz wiem co z nich zrobic.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiekłam :D choć z braku składników wyszło mi zupełnie inne ciasto - wybitnie orzechowe. Jest tutaj http://redandpale.blox.pl/2012/01/Lekkie-ciasto-wybitnie-orzechowe.html :) pyycha :D

      Usuń