Obsługiwane przez usługę Blogger.

Medaliony z mięsa mielonego z sosem pieczarkowym

By 09:49 , ,

Buszując w poszukiwaniu pomysłu na obiad, natrafiłam na taki oto przepis na blogu Edysi79. Zrobiłam, wyszło pyszne – pojedliśmy jak szaleni.

A pogoda piękna się zrobiła.
Miałam weekend pełen wrażeń i uśmiechów.
Czuję, jakbym odżywała na wiosnę :)


Photobucket

MEDALIONY Z MIĘSA MIELONEGO W SOSIE PIECZARKOWYM
(przepis na 4 porcje)

  • 500g mielonej wieprzowiny,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 100-150g wędzonego boczku,
  • 200g pieczarek,
  • 100ml słodkiej śmietanki (u mnie śmietanka 18% do sosów),
  • 150ml bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól i pieprz

Mięso wymieszać z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką, jajkiem, musztardą i drobno posiekaną cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować kulki, lekko je rozpłaszczać dłonią. Smażyć na oleju na złoto z obu stron.
Boczek pokroić w kostkę, pieczarki obrać, pokroić w półplasterki. Boczek podsmażyć bez dodatku tłuszczu, kiedy lekko się zrumieni dodać pieczarki i dusić na małym ogniu aż grzyby zmiękną. Podlać bulionem, zagotować. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do sosu, wymieszać, wlać śmietankę, dokładnie wymieszać i zagotować jeszcze raz. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Medaliony podawać z gotowanym ryżem, polane sosem pieczarkowym.

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. mniam, taki obiadek to chętnie bym zjadła, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. często robię takie mielone, sos jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obiadek wygląda pysznie!
    Ja też kocham wiosnę, od razu człowiek odżywa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. podoba mi się, bo ostatnio mam fazę na grzyby różnej maści

    OdpowiedzUsuń