Obsługiwane przez usługę Blogger.

Arroz con leche, czyli mleczny ryż z wanilią i cytryną

By 13:27 ,

Zaczynamy Waniliowy Weekend :)

Na tą okazję wybrałam dwa waniliowe przepisy, które zamieszczę na blogu. Pierwszy z nich to hiszpański deser „Arroz con leche” czyli ryż na mleku. Tradycyjnie gotuje się go ze skórką z cytryny i wanilią, dzięki czemu jest bardzo aromatyczny. Fanom deserów ryżowych na pewno posmakuje.
Do takiego deseru najlepiej jest użyć ryżu, który dobrze się rozkleja – np. krótkoziarnistego arborio. Ja użyłam tajskiego ryżu kleistego, który kupiłam w „Kuchniach świata” – sprawdził się doskonale i mam nadzieję, że Hiszpanie nie mieliby mi tego za złe ;)
Ilość mleka, jakie trzeba dodać zależy od gatunku ryżu. Najlepiej więc wlewać je stopniowo, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Do ryżu podałam smażone w cukrze plasterki cytryny, sugerując się przepisem z książeczki „Potrawy z hiszpańskiej tawerny”. Jednak przyznam, że następnym razem najchętniej podałabym ten deser ze świeżymi truskawkami lub malinami :)

Photobucket

ARROZ CON LECHE, CZYLI MLECZNY RYŻ Z WANILIĄ I CYTRYNĄ
(na 3 duże lub 4 mniejsze porcje)
1 szklanka ryżu,
ok. 3,5 szklanki mleka,
2 łyżki cukru,
1 laska wanilii albo 1,5 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
skórka obrana z cytryny (najlepiej w 1 kawałku),
cynamon
do dekoracji:
plasterki cytryny, 3 łyżki cukru i łyżka wrzątku

Ryż przepłukać pod bieżącą wodą, wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować 3 minuty. Odcedzić.
W garnku (najlepiej z tzw. płaszczem wodnym lub z grubym dnem, żeby nic nam nie przywarło) zagotować 2 szklanki mleka z laską wanilii (albo cukrem z wanilią). Dodać skórkę z cytryny i odrobinę cynamonu, wsypać ryż i gotować pod przykryciem ok. 40 minut, sprawdzając czy ryż wchłonął mleko – jeśli tak, to wlać kolejną szklankę lub więcej – w razie potrzeby (ja zużyłam w sumie 3,5 szklanki).
Wyjąć wanilię i skórkę z cytryny, dodać cukier i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Przed podaniem posypać cynamonem, można też udekorować smażonymi plasterkami cytryny (w rondelku zagotować syrop z 3 łyżek cukru i 1 łyżki wrzątku, wrzucić plasterki cytryny i gotować chwilę, aż zrobią się szkliste).

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Uwielbiam ryz na mleku. W kazdej wersji. Twoja jest po prostu doskonala :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam... ryz na mleku z aromatem wanilii i cytryny musi smakowac pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niektórzy tajski ryż w hiszpańskim daniu nazwaliby kuchnią fusion;-)
    Deser bardzo fajny, a że ostatnio rozsmakowaliśmy się w puddingach ryżowych, to Ci tego typu deser właśnie polecamy;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wspaniały!
    Takie śniadanko bym teraz zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki na śniadanie. Albo na podwieczorek. Albo na kolację. O rany, jak ja lubie takie słodkie, kremowe rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń