Arroz con leche, czyli mleczny ryż z wanilią i cytryną
Zaczynamy Waniliowy Weekend :)
Na tą okazję wybrałam dwa waniliowe przepisy, które zamieszczę na blogu. Pierwszy z nich to hiszpański deser „Arroz con leche” czyli ryż na mleku. Tradycyjnie gotuje się go ze skórką z cytryny i wanilią, dzięki czemu jest bardzo aromatyczny. Fanom deserów ryżowych na pewno posmakuje.
Do takiego deseru najlepiej jest użyć ryżu, który dobrze się rozkleja – np. krótkoziarnistego arborio. Ja użyłam tajskiego ryżu kleistego, który kupiłam w „Kuchniach świata” – sprawdził się doskonale i mam nadzieję, że Hiszpanie nie mieliby mi tego za złe ;)
Ilość mleka, jakie trzeba dodać zależy od gatunku ryżu. Najlepiej więc wlewać je stopniowo, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Do ryżu podałam smażone w cukrze plasterki cytryny, sugerując się przepisem z książeczki „Potrawy z hiszpańskiej tawerny”. Jednak przyznam, że następnym razem najchętniej podałabym ten deser ze świeżymi truskawkami lub malinami :)
pudding ryżowy z wanilią |
ARROZ CON LECHE, CZYLI MLECZNY RYŻ Z WANILIĄ I CYTRYNĄ
(na 3 duże lub 4 mniejsze porcje)
- 1 szklanka ryżu,
- ok. 3,5 szklanki mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 1 laska wanilii albo 1,5 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
- skórka obrana z cytryny (najlepiej w 1 kawałku),
- cynamon
- do dekoracji:
- plasterki cytryny, 3 łyżki cukru i łyżka wrzątku
Ryż przepłukać pod bieżącą wodą, wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować 3 minuty. Odcedzić.
W garnku (najlepiej z tzw. płaszczem wodnym lub z grubym dnem, żeby nic nam nie przywarło) zagotować 2 szklanki mleka z laską wanilii (albo cukrem z wanilią). Dodać skórkę z cytryny i odrobinę cynamonu, wsypać ryż i gotować pod przykryciem ok. 40 minut, sprawdzając czy ryż wchłonął mleko – jeśli tak, to wlać kolejną szklankę lub więcej – w razie potrzeby (ja zużyłam w sumie 3,5 szklanki).
Wyjąć wanilię i skórkę z cytryny, dodać cukier i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Przed podaniem posypać cynamonem, można też udekorować smażonymi plasterkami cytryny (w rondelku zagotować syrop z 3 łyżek cukru i 1 łyżki wrzątku, wrzucić plasterki cytryny i gotować chwilę, aż zrobią się szkliste).
pudding ryżowy z wanilią |
7 komentarze
cudnie kremowy.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryz na mleku. W kazdej wersji. Twoja jest po prostu doskonala :)
OdpowiedzUsuńO mniam!
OdpowiedzUsuńmniam... ryz na mleku z aromatem wanilii i cytryny musi smakowac pycha:)
OdpowiedzUsuńNiektórzy tajski ryż w hiszpańskim daniu nazwaliby kuchnią fusion;-)
OdpowiedzUsuńDeser bardzo fajny, a że ostatnio rozsmakowaliśmy się w puddingach ryżowych, to Ci tego typu deser właśnie polecamy;-)
Mniam, wspaniały!
OdpowiedzUsuńTakie śniadanko bym teraz zjadła:)
Taki na śniadanie. Albo na podwieczorek. Albo na kolację. O rany, jak ja lubie takie słodkie, kremowe rzeczy :)
OdpowiedzUsuń