Obsługiwane przez usługę Blogger.

Oponki serowe (bez jajek)

By 20:23 ,

Są to pierwsze oponki jakie robiłam i pierwsze, jakie w ogóle jadłam. I chociaż w związku z tym nie mogę porównać ich do innych, to muszę przyznać, że są bardzo smaczne i miękkie. Dużą zaletą jest ich lekko cytrynowy smak. Najlepsze są świeżo usmażone, następnego dnia nie były niestety już takie dobre, ale tak jest chyba z każdymi oponkami.
Moje oponki powstały na bazie przepisu wioli1100. Przeglądnęłam dziesiątki przepisów zanim wybrałam właśnie ten, ale nie żałuję :) Oponki smakowały wszystkim. Z podanej ilości składników wyszło mi 19 sztuk – myślę, że to w sam raz dla 4 osobowej rodziny + dodatkowego gościa ;)
Jedyne co mnie zastanawia w tym przepisie to dodatek oleju do ciasta – po co, skoro i tak smaży się je w głębokim tłuszczu?...

Photobucket

OPONKI SEROWE (BEZ JAJEK)
200g twarogu,
ok. 270g mąki,
6 łyżek mleka,
5 łyżek oleju,
3 łyżki cukru,
1 łyżka spirytusu,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
pół płaskiej łyżeczki sody,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
skórka starta z 2/3 cytryny (albo kilka kropli aromatu cytrynowego),
olej do głębokiego smażenia,
cukier puder do posypania

Twaróg zmielić lub przetrzeć przez sitko (można też użyć gotowego, mielonego twarogu z wiaderka). Dodać mleko, olej, cukier, cukier wanilinowy, spirytus, proszek do pieczenia, sodę i skórkę z cytryny i zmiksować wszystko razem. Dodać mąkę i zagnieść wszystko razem (w razie czego można dać więcej mąki, jej ilość zależy od wilgotności twarogu). Ciasto rozwałkować niezbyt cienko (ok. 7 mm grubości) na podsypanej mąką stolnicy. Szklanką wykrawać krążki, a na środku każdego krążka wyciąć dziurkę np. metalową zakrętką od butelki. Resztki ciastka zagnieść, rozwałkować itd. aż do zużycia całego ciasta.
Oponki smażyć z obu na złoto w głębokim oleju na średnim ogniu. Gotowe układać na papierowych ręcznikach i posypywać cukrem pudrem.

Photobucket

Może zainteresuje Cię również

16 komentarze

  1. Bez jajek, cudownie. Zawsze później coś trzeba zrobić z białkami.

    Złociste... Mmm.

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo bez jajek? uwielbiam oponki ale takich jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. peirwsze a jak ślicznie wyglądają, ze smakuja równiez wierze : )
    podkradam jedną:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować Twój przepis na oponki, bo moje były dobre, ale nieco gumowe. Może to rzeczywiście kwestia jajka. http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=653
    No i Twoje ładnie wyrosły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja oponki robię z trochę innego przepisu - z jajkami i margaryną zamiast oleju. Na pewno obie wersje są równie pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja jutro robię moje pierwsze oponki :) Przepis już wybrałam dawno i jestem ciekawa jak będą smakować. Twoje wyglądają bardzo ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja swoich pierwszych oponek nigdy jeszcze nie zrobiłam. napatrzę się na Twoje:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam..właśnie zrobiłam oponki w/g twojego przepisu...są pyszne ,złociste i wszystkim smakują.. :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. zaraz zaczynam :)zobaczymy jak wyjdą, a wybrałam celowo ten przepis gdyż jest bez jajek...mam w domu takiego co nie jada niczego co zwierzęce zatem nie muszę rezygnować z pyszności :)) dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. niech ktos napisze jak smakuja po zrobieniu, a nie ze zamierza dopiero zrobić. bez sensu. ;-/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy, dwa komentarze wyżej jest opinia osoby, która zrobiła te oponki :) inny komentarz od osoby, która również wypróbowała oponki, znajduje się w linku do oryginalnego przepisu podanego w notce :) Czyli w sumie są 4 osoby, łącznie ze mną i autorką przepisu - Wiolą, które zrobiły i są zadowolone z efektu :) pozdrawiam!

      Usuń
  11. Jutro tłusty czwartek. Zrobiłam Twoje oponki- niestety nie doczekają jutra :) Smaczne i szybko się robi , polecam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Naprawde pyszne te oponki i szybciutko sie je robi.

    OdpowiedzUsuń
  13. zrobiłam, wypróbowałam.... i cała wielka patera oponek zniknęła w pół godziny :) fantastyczny przepis - prosty, a efekt przepyszny - gratulacje :)

    OdpowiedzUsuń