Obsługiwane przez usługę Blogger.

Orientalny krem z groszku

By 20:30 ,

Już dawno temu przekonałam się, jak świetnie smakuje zupa dyniowa z mlekiem kokosowym. Gdy więc zobaczyłam u chimerax przepis na krem z groszku z dodatkiem właśnie mleczka kokosowego, od razu wiedziałam, że to coś dla mnie. Przepis jednak zapodział się w stercie innych i odnalazłam go dopiero niedawno.
Wypróbowałam i potwierdzam – pyszne! Od siebie dodałam do zupy pieprzu cayenne, który dodał delikatnej zupie pikantnego „pazura”. Polecam, bo to łatwy, szybki i bardzo smaczny przepis.

Photobucket

ORIENTALNY KREM Z GROSZKU
1 paczka mrożonego groszku (400g),
3 szklanki bulionu warzywnego,
mała puszka mleka kokosowego,
pieprz, sól, cukier,
przyprawa curry,
pieprz cayenne,
1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie, ja nie dałam),

świeża kolendra, ewentualnie natka pietruszki

Zagotować bulion, wsypać groszek i gotować na małym ogniu 12-15 minut, aż groszek będzie miękki. Zdjąć z ognia i zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru, odrobiną curry i pieprzu cayenne. Wlać ¾ puszki mleka kokosowego i jeszcze raz zmiksować całość na gładki krem. Ponownie zagotować.
Po rozlaniu na talerze, zupę udekorować resztą mleka kokosowego.

Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami albo z ryżem (ja najbardziej lubię wersję z ryżem). Można posypać kolendrą / natką pietruszki albo podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.

 

Przedwiośnie...ijakazupa?IIzaproszenie

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Z kokosowym jeszcze nie jadłam.
    Pozdrawiam na zielono i dziękuję za udział w zabawie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zupy kremy, więc pewnie przyjdzie i czas na ten ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa jestem jak smakuje z mleczkiem kokosowym.
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  4. nie przygotowywałam do tej pory zupy bagiennej na sposób orientalny. Najwyższy czas to zmienić :-)

    OdpowiedzUsuń