Obsługiwane przez usługę Blogger.

Domowy 'Twister Atikos'

By 16:26 ,

Choć na co dzień staram się szerokim łukiem omijać fast-foody, są sytuacje, w których wizyta w owych przybytkach jest koniecznością. Na przykład podróż. Albo gastrofaza, która często łapie mnie po piwie ze znajomymi ;)
Niedawno miałam okazję próbować promocyjnej, greckiej wersji Twistera w KFC. Smakowało. I jak to zwykle bywa w moim przypadku, już zaczęłam kombinować, jak tu zrobić podobne danie w domu.
Przepisów na kurczaka „jak w KFC” można znaleźć w Internecie mnóstwo. Niemal wszystkie proponują dodania do panierki płatków kukurydzianych, co dla mnie jest nieporozumieniem, bo co jak co, ale w KFC nigdy ich nie używali. Ja nie kombinowałam i zrobiłam kawałki kurczaka w „normalnej” panierce, bo przecież taka też jest smaczna. Jeśli ktoś chce dodawać płatków, smażyć w głębokim tłuszczu lub stosować inne triki – proszę bardzo :) Wszak całe sedno tkwi w zwinięciu ich w tortille razem z sosem tzatziki. I tak otrzymujemy pyszne danie, w którym na pewno wiemy, co jemy i z czego to jest zrobione ;)

Photobucket

DOMOWY 'TWISTER ATIKOS'

  • 8 pszennych tortilli,
  • 2 duże filety z piersi kurczaka,
  • 1 długi ogórek-wąż,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ok. 250 ml gęstego jogurtu (greckiego lub bałkańskiego),
  • kilka liści sałaty,
  • kilka sztuk oliwek (opcjonalnie),
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • przyprawa do kurczaka,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki wielkości pudełka od zapałek. W miseczce wymieszać bułkę tartą z łyżeczką przyprawy do kurczaka. Kawałki mięsa zanurzać w roztrzepanym jajku, a następnie panierować w bułce. Usmażyć na patelni na złoty kolor.
Przygotować sos tzatziki: 2/3 ogórka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oprószyć szczyptą soli i odstawić, aż puści sok. Posiekany ząbek czosnku rozetrzeć w moździerzu, rozprowadzając łyżką jogurtu (można też po prostu czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem, ale ja nie lubię czosnkowych farfocli, wolę jednolity sos). Dodać do reszty jogurtu. Ogórka lekko odcisnąć z soku i dodać do jogurtu. Dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku pieprzem i ewentualnie jeszcze odrobiną soli.
Pozostałe 1/3 ogórka umyć i wraz ze skórką pokroić na ćwierćplasterki. Sałatę umyć i porwać na mniejsze części. Oliwki pokroić w plasterki.
Tortille zwilżać kolejno wodą i kłaść na gorącej, suchej patelni, po kilkanaście sekund z obu stron, aż będą miękkie. W jeszcze ciepłą tortillę zawinąć sałatę, kurczaka, ogórek, oliwki i sos tzatziki. Podawać od razu. 


Photobucket

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Mam tortillę to wiem ci jutro będę jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja również tak mam, że jak mi coś gdzieś zasmakuje...to od razu kombinuje "domową przeróbkę"...np.przerobiłam praktycznie całe menu MacDonalda
    :-DDD
    migotka333
    i bary typu gyros, KFC mnie jakoś nie kręci.

    OdpowiedzUsuń
  3. I bardzo fajnie, że sama je zrobiłaś. Ja też takie tortille przede wszystkim lubię przygotować sobie w domu. Wiemy co jemy i możemy włożyć takie składniki jakie tylko nam odpowiadają. Twoje twistery wyglądają bardzo apetycznie. A fast food... czasem trzeba.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tzatziki - zawsze robię je do domowych nuggetsów :) Z resztą jak jestem w Grecji, praktycznie całe moje pożywienie stanowi sałatka grecka ze świeżym chlebkiem moczonym w oliwie i tzatzikach ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda, zdecydowanie!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Eee, na taki "fast food" to bym się skusiła bez dwóch zdań;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda to pysznie. Świetny patent. Dano nie jadłam żadnego twistera, więc teraz coraz bardziej mnie kusi.

    OdpowiedzUsuń