Obsługiwane przez usługę Blogger.

Schab zapiekany z porem i marchewką

By 19:30 ,

Poczciwy schabowy na niedzielę, zapieczony z porem i marchewką. Mięso pozostało miękkie i soczyste, a samo danie okazało się smaczniejsze, niż się spodziewałam ;) Przepis godny polecenia znalazłam na blogu kuchniana5.

Photobucket

SCHAB ZAPIEKANY Z POREM I MARCHEWKĄ

  • 4 plastry schabu,
  • por (kawałek długości 15-20cm),
  • 1,5 marchewki,
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu,
  • 4 łyżki majonezu (najlepiej Kieleckiego),
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • olej

Plastry schabu umyć, osuszyć, rozbić niezbyt mocno tłuczkiem i obsmażyć na silnie rozgrzanym oleju. Oprószyć solą i pieprzem i przełożyć do lekko natłuszczonego żaroodpornego naczynia.
Pora umyć i pokroić w cienkie półplasterki. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć w cienką zapałkę. Obrany ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać w miseczce z majonezem.
Plastry mięsa posmarować z wierzchu ketchupem, na to układać kolejno pora, czosnkowy majonez i marchewkę.
Piec w 170 stopniach przez 20 minut.

 
Photobucket

Może zainteresuje Cię również

11 komentarze

  1. Na pewno smakuje świetnie,choć ja jakoś rzadko jadam schab. Może spróbuję takiego?
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Aż ślinka leci...

    OdpowiedzUsuń
  3. robilam taki schab i potwierdzam, ze jest smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy przepis, zapisuję sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy sposob na schab.Zapisuje do wyprobowania, bo mieso czeka juz w lodowce do wykorzystania.

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj rzadko jadam poczciwego schabowego, a może z filetem z kurczaka smakowałoby równie dobrze? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba odmienię wkrótce nasze standardowe niedzielne mięsiwo ;-) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne, mi bardzo smakowała taka wersja schabu, pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sorki ale przepis niedokładny. Wejdźcie na oryginał tam jest napisane szczegółowo. Nie zgadzam się też z czasem w piekarniku, wg moich doświadczeń 45 minut to minimum. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież mój przepis jest dokładnie taki jak ten do którego prowadzi link. Nie pominęłam żadnego etapu ani żadnego składnika, więc zupełnie nie wiem, o co Ci Tomku chodzi :) W oryginale również piecze się 20 minut i jest to w zupełności wystarczający czas, aby obsmażony wcześniej plaster schabu się upiekł, a nie wysuszył na wiór :) Pozdrawiam.

      Usuń
  10. Przepyszne!!! ja do majonezu dodałam troche curry

    OdpowiedzUsuń