Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka z wędzonym indykiem, pomarańczą i kiełkami

By 20:08 ,

Korzystając nadal z kiełkowego dobrodziejstwa, sałatkuję sobie w najlepsze. Tym razem ze swoim pomysłem postanowiłam dołączyć do baru sałatkowego Peli i skorzystać z 10 zaproszenia do zabawy. Pela podała 3 przepisy na sosy do sałatek, reszta – czyli dobór składników – zależał już od naszej fantazji. Mnie najbardziej spodobał się dressing pomarańczowo-imbirowy i to nim polałam swoją sałatkę. Dodałam do niego odrobinę oliwy z oliwek, aby witaminy A i E lepiej się wchłaniały (jak wiadomo, są to jedne z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach) :)

Photobucket

SAŁATKA Z WĘDZONYM INDYKIEM, POMARAŃCZĄ I KIEŁKAMI
pół główki sałaty lodowej,
pół pomarańczy,
ok. 100g wędzonej piersi indyczej,
2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich,
kiełki (u mnie słonecznika)

sos pomarańczowo-imbirowy:
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżki soku z pomarańczy,
mała łyżeczka płynnego miodu,
¼ łyżeczki imbiru w proszku,
1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy,
pół łyżeczki skórki startej z cytryny

Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Połówkę pomarańczy obrać ze skóry, poszczególne cząsteczki z błon i pokroić na kawałki. Pierś indyka pokroić w paseczki. Orzechy uprażyć na suchej patelni.
Ułożyć w misce warstwami: sałata – indyk – pomarańcza – orzechy – kiełki.
Sos przygotować mieszając ze sobą podane składniki i polać nim sałatkę.

Bar Sałatkowy u Peli zaproszenie

Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. bardzo fajna salatka:) juz mi na nia slinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda! No i te kiełki wiosenne, tak kuszą!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. sałatka bardzo fajna :) wiosenna wręcz

    OdpowiedzUsuń
  4. Biorę w ciemno, bo mięso i cytrusy, to bardzo fajne połączenie;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak wiosennie!
    jak kusząco, jak wspaniale! mmm ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj wiosennie się zrobiło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda i pewnie smakuje arcypysznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł z dodaniem wędzonego drobiu - to świetnie podkreśla smak. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń