Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zielone tagliatelle z sosem serowym

By 22:12 , , , ,

Zielono. Na przekór jesiennie rdzewiejącemu światu... ;) 
Sycący i pyszny makaron z sosem 3 sery. Ricotta, gorgonzola i parmezan to wyjątkowo udane trio.


 
 
ZIELONE TAGLIATELLE Z SOSEM SEROWYM
(4 porcje)
  • 400g zielonego makaronu tagliatelle,
  • 100g gorgonzoli lub innego sera pleśniowego (np. lazur),
  • 150 g ricotty lub innego kremowego twarożku,
  • 2 łyżki tartego parmezanu,
  • 2/3 szklanki śmietanki kremówki,
  • natka pietruszki,
  • 2-3 listki szałwii,
  • pieprz i sól
 
Do dużego rondla wlać śmietanę, dodać drobno pokrojony ser pleśniowy, ricottę i parmezan. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż sery się stopią i utworzą jednolitą, gładką masę, nie dopuszczając jednak do zagotowania. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W tym czasie makaron ugotować al dente, odcedzić i od razu przełożyć do garnka z sosem. Mieszając, chwilę podgrzewać na małym ogniu. Wyłożyć na talerze, posypać posiekaną natką i szałwią. 




(Przepis wygrzebany z jednego ze starych "Poradników Domowych")

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. A dzisiaj trzymałem w ręku zielone tagliatelle i odłożyłem na półkę, bo nie miałem na nie pomysłu :))) już zapisuję. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. viva la pasta! makaron rządzi, rządził i w rządach przodował będzie!
    szczególnie tak wspaniały jak ten.

    OdpowiedzUsuń
  3. Często robię makarony z gorgonzolą, pyszne są. Lubię do nich dorzucić jeszcze coś zielonego, np. brokuły lub szpinak.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie również zielono. choc niekoniecznie na talerzu.

    OdpowiedzUsuń
  5. zielone tagiatelle zalega u mnie w szafce od chyba roku. chyba nadszedł czas by je wykorzystać;)

    OdpowiedzUsuń
  6. smakowite jedzonko:) to ja poprosze porcyjke tego pysznego makaronu:)

    OdpowiedzUsuń