Zielone tagliatelle z sosem serowym
Zielono. Na przekór jesiennie rdzewiejącemu światu... ;)
Sycący i pyszny makaron z sosem 3 sery. Ricotta, gorgonzola i parmezan to wyjątkowo udane trio.
ZIELONE TAGLIATELLE Z SOSEM SEROWYM
(4 porcje)
- 400g zielonego makaronu tagliatelle,
- 100g gorgonzoli lub innego sera pleśniowego (np. lazur),
- 150 g ricotty lub innego kremowego twarożku,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- 2/3 szklanki śmietanki kremówki,
- natka pietruszki,
- 2-3 listki szałwii,
- pieprz i sól
Do dużego rondla wlać śmietanę, dodać drobno pokrojony ser pleśniowy, ricottę i parmezan. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż sery się stopią i utworzą jednolitą, gładką masę, nie dopuszczając jednak do zagotowania. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W tym czasie makaron ugotować al dente, odcedzić i od razu przełożyć do garnka z sosem. Mieszając, chwilę podgrzewać na małym ogniu. Wyłożyć na talerze, posypać posiekaną natką i szałwią.
(Przepis wygrzebany z jednego ze starych "Poradników Domowych")
6 komentarze
A dzisiaj trzymałem w ręku zielone tagliatelle i odłożyłem na półkę, bo nie miałem na nie pomysłu :))) już zapisuję. Dzięki!
OdpowiedzUsuńviva la pasta! makaron rządzi, rządził i w rządach przodował będzie!
OdpowiedzUsuńszczególnie tak wspaniały jak ten.
Często robię makarony z gorgonzolą, pyszne są. Lubię do nich dorzucić jeszcze coś zielonego, np. brokuły lub szpinak.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
u mnie również zielono. choc niekoniecznie na talerzu.
OdpowiedzUsuńzielone tagiatelle zalega u mnie w szafce od chyba roku. chyba nadszedł czas by je wykorzystać;)
OdpowiedzUsuńsmakowite jedzonko:) to ja poprosze porcyjke tego pysznego makaronu:)
OdpowiedzUsuń