Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pierś kurczaka z serem, ananasem i żurawiną

By 17:41 ,

Kurczaka z ananasem i serem jadamy w domu od bardzo dawna, ale dopiero przeglądając blog Oli natknęłam się na pomysł, by w samym środku umieścić odrobinę konfitury żurawinowej. I jakkolwiek wcześniej było smacznie, tak z żurawiną okazało się przepysznie :) kwaskowaty dżem stał się taką kropką nad "i" w tym daniu ;)

 
 
 
PIERŚ KURCZAKA Z SEREM, ANANASEM I ŻURAWINĄ
  • 4 nieduże filety z piersi kurczaka,
  • 4 plastry ananasa z puszki,
  • 4 plastry żółtego sera np. gouda,
  • 4 łyżeczki dżemu żurawinowego,
  • przyprawa złocista do kurczaka albo przyprawa jerk,
  • słodka lub ostra papryka w proszku,
  • olej do smażenia
Filety umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem na kotlety. Posypać przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Usmażyć filety z jednej strony na rumiano, obrócić, zmniejszyć ogień. Na każdy kotlet położyć plaster ananasa, na środek włożyć łyżeczkę żurawiny, a na wierzch nałożyć plaster sera i posypać papryką. Patelnię przykryć i smażyć przez chwilę, aż ser się stopi.
 
 
 

Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. Super pomysł. Przypomniałaś mi o podobnych roladkach, których juz bardzo dawno nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie pycha, a żurawiny to kropka nad i :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smaczny obiadek:) bardzo lubie polaczenie miesa i owocow, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak jest ser, ananas i żurawina, to biorę bez pytania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. żurawina ulubiona.. fajny pomysł na taki dżemowy dodatek.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychota:) Chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam dzisiaj i są bezwarunkowo rewelacyjne ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. jadlasm kiedys takie tylko jeszcze z dodatkiem podsmazonych pieczarek, na to ser zolty i ananas i w srodku ananasa dzem-pychotka :D

    OdpowiedzUsuń
  9. dzisiaj eksperymentuje :)) juz slinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń