Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ragout perskie z kurczaka

By 00:02 , ,

Bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu potrawka z kurczaka, w aromatycznym, kremowym sosie curry. Ogromnym plusem tej potrawy jest obecność jabłka, które fantastycznie tu pasuje, a także mięty dającej delikatnie intrygującą nutę smakową. Polecam :)


 
 
 
RAGOUT PERSKIE Z KURCZAKA
  • 700 g mięsa z kurczaka (np. filety z udek bez skóry i kości),
  • 2 duże winne jabłka,
  • 1 duża cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju lub klarowanego masła,
  • szklanka bulionu drobiowego,
  • 2-3 łyżki śmietany,
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • płaska łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • łyżka soku z cytryny,
  • płaska łyżka curry,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • sól i pieprz,
  • posiekana świeża mięta
 
Umyte mięso pokroić w paseczki, posypać solą i pieprzem. W rondlu podgrzać olej lub masło, zeszklić posiekaną cebulę. Dodać mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek i skórkę z cytryny. Smażyć na silnym ogniu przez kilka minut. Dodać curry, wymieszać, wlać bulion i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Jabłka obrać, pokroić w paseczki, dodać do mięsa, całość skropić sokiem z cytryny i dusić jeszcze 10 minut. Jogurt, śmietanę i mąkę wymieszać razem, wlać do rondla i podgrzewać, mieszając, aż sos zgęstnieje.
Podawać z ryżem, posypane miętą.


(przepis z książeczki "Gulasze i potrawki" z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego" z małymi zmianami



 

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze