Ragout perskie z kurczaka
Bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu potrawka z kurczaka, w aromatycznym, kremowym sosie curry. Ogromnym plusem tej potrawy jest obecność jabłka, które fantastycznie tu pasuje, a także mięty dającej delikatnie intrygującą nutę smakową. Polecam :)
RAGOUT PERSKIE Z KURCZAKA
- 700 g mięsa z kurczaka (np. filety z udek bez skóry i kości),
- 2 duże winne jabłka,
- 1 duża cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju lub klarowanego masła,
- szklanka bulionu drobiowego,
- 2-3 łyżki śmietany,
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
- płaska łyżeczka skórki otartej z cytryny,
- łyżka soku z cytryny,
- płaska łyżka curry,
- 1 łyżeczka mąki,
- sól i pieprz,
- posiekana świeża mięta
Umyte mięso pokroić w paseczki, posypać solą i pieprzem. W rondlu podgrzać olej lub masło, zeszklić posiekaną cebulę. Dodać mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek i skórkę z cytryny. Smażyć na silnym ogniu przez kilka minut. Dodać curry, wymieszać, wlać bulion i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Jabłka obrać, pokroić w paseczki, dodać do mięsa, całość skropić sokiem z cytryny i dusić jeszcze 10 minut. Jogurt, śmietanę i mąkę wymieszać razem, wlać do rondla i podgrzewać, mieszając, aż sos zgęstnieje.
Podawać z ryżem, posypane miętą.
(przepis z książeczki "Gulasze i potrawki" z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego" z małymi zmianami)
4 komentarze
no włąśnie miałam zapytać czemu perskie? ;)
OdpowiedzUsuńwyborny obiad
OdpowiedzUsuńmm.. ciekawy pomysł na risotto:)
OdpowiedzUsuńBaaardzo mi się podoba ! :)))
OdpowiedzUsuń