Obsługiwane przez usługę Blogger.

Bruschetta alla saltimbocca

By 16:19 ,

Opierniczałam się przez cały sierpień z dodawaniem przepisów i tym sposobem narobiłam sobie sporych zaległości... Tymczasem zacne durszlakowe akcje się kończą, więc muszę teraz podkręcić tempo z prezentacją tego, co ostatnio udało mi się pysznego zrobić.

Przepis na te grillowanie bruschetty znalazłam w letnim wydaniu gazetki "To jest pyszne". Kromki bagietki owija się listkami szałwii i plastrami wędzonej szynki, podobnie jak przy słynnej włoskiej potrawie "cielęcina saltimbocca". Dodatkowo pomidor nadaje grzankom soczystości. Tym sposobem powstają grzanki z szynką w zupełnie niebanalnej odsłonie Polecam, to naprawdę przepyszna i aromatyczna przekąska, która zachwyci każdego :)



 
BRUSCHETTA ALLA SALTIMBOCCA
  • 12 kromek z ciabatty,
  • 2 średnie pomidory,
  • 150g szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3-4 gałązki szałwii,
  • pieprz
 
Kromki chleba skropić oliwą. Na każdą z nich nałożyć po połówce plasterka pomidora i po 1-2 plasterkach szałwii. Doprawić pieprzem. Każdą kromkę owinąć paskiem szynki (najlepiej przymocować ją wykałaczką, żeby nie odpadała – przed podaniem można wykałaczki usunąć). Grillować na ruszcie z obu stron przez 3-4 minuty. Można je także przyrządzić na grillu elektrycznym lub patelni grillowej.

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. wow, wygląda obłędnie! pewnie tak też smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie proste i efektowne przkąski :)
    echh... ta parmeńska :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jejku. wyglądają bajecznie ;]
    smakowicie... dopiero co obiadek jadłam, a już się głodna robię!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł z tą szynką!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dlaczego ten przepis pojawił się dopiero teraz :) ?? Będę go musiała przełożyć na przyszły rok, bo z grilla to już raczej nici. No chyba, że piekarnik także się nada ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. małgo., możesz mi wierzyć, że tak ;)

    EVE... parmeńska jest wyjątkowa :) uwielbiam!

    Karmel-itko, myślę, że jedną bruschettę byś jeszcze zmieściła ;)

    Paula, no właśnie mnie też ta opcja zaskoczyła :)

    agnieszko, spróbuj na grillu elektrycznym, albo patelni grillowej, piekarnik też będzie ok - tak mi się przynajmniej wydaje :D

    OdpowiedzUsuń