Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa z kurczaka i kukurydzy

By 23:50 ,

Co do tej zupy – od początku nie miałam wątpliwości, że będzie mi smakować. I nie zawiodłam się :) Wprawdzie zup na zasmażce nie jadłam od lat, bo generalnie unikam jej, tu jednak odpuściłam. A niech tam!

Photobucket

ZUPA Z KURCZAKA I KUKURYDZY
(4 porcje)

1 litr bulionu z kurczaka,
150 g mięsa kurczaka z rosołu,
puszka kukurydzy,
3 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
4 łyżeczki śmietany,
sól i pieprz do smaku,
natka pietruszki

W garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć, mieszając, 2 minuty. Wlać bulion i stale mieszając, doprowadzić do zagotowania. Dodać kukurydzę i pokrojone w kostkę mięso kurczaka. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę gotować przez 5 minut na małym ogniu. Każdą porcję na talerzu ozdobić kleksem śmietany i posypać natką. Podawać z grzankami.




(źródło: książeczka "Potrawy z drobiu" z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego")



II Letni Festiwal Zupy - Zaproszenie

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. kurczak i kukurydza to zawsze smaczne połączenie

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam mniam
    rewelacyjnie się prezentują !

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda tak domowo i pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podobna zupe czasami gotuje - ale wersje "azjatycka" - polecam sprobowac jako ciekawa odmiane tejze zupy :]
    W momencie dodawania kukurydzy nalezy dodac 2-5 lyzek posiekanego swiezego imbiru (zalezy od ilosci zupy i smaka na imbir) i kilka lyzek sosu sojowego. I jesc:]
    Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń