Zupa z kurczaka i kukurydzy
Co do tej zupy – od początku nie miałam wątpliwości, że będzie mi smakować. I nie zawiodłam się :) Wprawdzie zup na zasmażce nie jadłam od lat, bo generalnie unikam jej, tu jednak odpuściłam. A niech tam!
![]() |
zupa z kurczakiem i kukurydzą |
ZUPA Z KURCZAKA I KUKURYDZY
(4 porcje)
1 litr bulionu z kurczaka,
150 g mięsa kurczaka z rosołu,
puszka kukurydzy,
3 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
4 łyżeczki śmietany,
sól i pieprz do smaku,
natka pietruszki
W garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć, mieszając, 2 minuty. Wlać bulion i stale mieszając, doprowadzić do zagotowania. Dodać kukurydzę i pokrojone w kostkę mięso kurczaka. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę gotować przez 5 minut na małym ogniu. Każdą porcję na talerzu ozdobić kleksem śmietany i posypać natką. Podawać z grzankami.
(źródło: książeczka "Potrawy z drobiu" z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego")

5 komentarze
Wygląda na pyszną:)
OdpowiedzUsuńkurczak i kukurydza to zawsze smaczne połączenie
OdpowiedzUsuńmniam mniam
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie się prezentują !
wygląda tak domowo i pysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo podobna zupe czasami gotuje - ale wersje "azjatycka" - polecam sprobowac jako ciekawa odmiane tejze zupy :]
OdpowiedzUsuńW momencie dodawania kukurydzy nalezy dodac 2-5 lyzek posiekanego swiezego imbiru (zalezy od ilosci zupy i smaka na imbir) i kilka lyzek sosu sojowego. I jesc:]
Smacznego:)