Zupa serowa z szynką
Przepis na tę zupę miałam zamieścić tu już dawno, właściwie zaraz po świętach Wielkanocnych, a to dlatego, że pozwala ona wykorzystać resztki wędlin, które zazwyczaj po różnych uroczystościach zostają w postaci nadwyżki. Tymczasem czas mijał, a zupa serowa z szynką schodziła na blogu na coraz to dalszy plan... aż w końcu zdałam sobie sprawę, że jutro kończy się akcja Doroty "Nie marnuj żywności". Dlatego dodaję ją tu czym prędzej z adnotacją, że jest bardzo smaczna i sycąca, choć niestety dość kaloryczna ;)
Przepis znalazłam u Annuar i nieco go zmodyfikowałam:
ZUPA SEROWA Z SZYNKĄ
(przepis na 4 porcje)
- 4 szklanki bulionu z kurczaka,
- 150-200g szynki,
- 2 kostki serka topionego,
- 1 łyżka mąki,
- 1 cebula lub 15cm kawałek pora,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka oleju,
- zioła prowansalskie,
- sól i pieprz
Cebulę lub por pokroić w drobną kostkę i lekko posmażyć na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek pokrojoną w paseczki szynkę i smażyć jeszcze przez krótką chwilę.
Na gotujący się bulion wrzucić serki, wlać mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody i zmiksować zupę na gładko. Dodać podsmażoną cebulę z szynką i gotować jeszcze 4-5 minut. Doprawić do smaku pieprzem i ziołami prowansalskimi, ewentualnie solą (ja nie dosalałam, ponieważ serki topione i szynka są wg mnie wystarczająco słone).
Zupę podawać z grzankami.
7 komentarze
mniam! moje ulubione połączenie - wędlina i serek. a w postaci rozgrzewającej zupy to istna euforia z mojej strony ;p
OdpowiedzUsuńchrupiące grzanki koniecznie!
OdpowiedzUsuńSzynka i ser topiony to znane mi połączenie. I do tego bardzo pyszne:)
OdpowiedzUsuńjest genialna zimą i często robię bardzo podobną;)pycha
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu zupy. Robię podobną, ale używam do niej przerobiony na skwarki boczek.
OdpowiedzUsuńIdealna na taką szarugę...
OdpowiedzUsuńKarmel-itko, dla mnie to właściwie taki comfort-food ;)
OdpowiedzUsuńasiejo, nie inaczej :) najlepiej na maśle czosnkowym
Panno Malwinno, właśnie zastanawiałam się, czy nie poczekać z tą zupą do Zimowego Festiwalu Zupy, ale jednak z powodu akcji "Nie marnuj żywności" zdecydowałam się dać ją teraz. Przecież w lecie też nieraz jest zimno ;)
shinju, muszę zatem spróbować także z boczkiem :)
Zaytoon, oj tak, na dziś jest idealna...