Obsługiwane przez usługę Blogger.

Jaja faszerowane bryndzą i orzechami

By 22:28 , , , ,

Pierwszy raz miałam okazję spróbować bryndzy. W sumie nie była to 100% true bryndza, tylko ta "sądecka" z pudełeczka, ale i tak mi smakował jej specyficzny, ostry smak :)
Jajka nadziewane bryndzą smakowały jeszcze lepiej... 



jajka faszerowane bryndzą i orzechami


JAJKA FASZEROWANE BRYNDZĄ I ORZECHAMI 

  • 6 jajek,
  • 1 opakowanie bryndzy (120g),
  • 2 cebulki dymki,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 2 łyżki majonezu,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz,
  • do dekoracji: sałata, natka pietruszki itp.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroić na pół. Wyjąć żółtka, rozdziabdziać widelcem w miseczce, dodać bryndzę, posiekaną cebulkę i posiekane orzechy (część odłożyć do dekoracji) i tyle majonezu, by farsz miał odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać.
Połówki jajek napełnić farszem za pomocą łyżeczki lub szprycy, każdą ozdobić kawałkiem orzecha i natką pietruszki. Ułożyć na półmisku wyścielonym liśćmi sałaty.


 
(przepis ze wspomnianej już kiedyś książeczki z wielkanocnymi przepisami od Faktu)



Może zainteresuje Cię również

0 komentarze