Obsługiwane przez usługę Blogger.

Chrzan na trzy sposoby

By 10:16 , ,

W Święta Wielkanocne chrzan trzeba zjeść obowiązkowo, co by zdrowym i silnym być przez cały rok ;) Ten zwyczaj w dzieciństwie był dla mnie koszmarem - świeżo starty, piekący chrzan , którego odrobinę smarowałam na jeden rożek chleba, szybko zagryzałam i popijałam herbatą, krzywiąc się niemiłosiernie...
Propozycje, które tu zebrałam, to zestawienie kolorowych i smacznych wersji chrzanu, które dodatkowo wyglądają bardzo dekoracyjnie na wielkanocnym stole.
Przepisy pochodzą z różnych książeczek i gazet Poradnika Domowego.

Photobucket

CHRZAN BORÓWKOWY (na dole) 

5 łyżek dżemu borówkowego do mięs,
3 łyżki utartego chrzanu,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki jogurtu naturalnego

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Taki sos można zamknąć w słoiczku i przechowywać 5-6 dni w lodówce.

 


CHRZAN KAWALERSKI (pośrodku)
słoiczek chrzanu,
2 jabłka,
mały słoiczek majonezu,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
cukier

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, połączyć z chrzanem, majonezem i jogurtem. Doprawić cukrem.


 

CHRZAN POMIDOROWY (na górze)
 

łyżka chrzanu,
łyżka majonezu,
łyżka koncentratu pomidorowego,
sok z cytryny,
cukier, sól

Chrzan wymieszać z majonezem i koncentratem, doprawić do smaku pozostałymi składnikami.


Może zainteresuje Cię również

0 komentarze