Chrzan na trzy sposoby
W Święta Wielkanocne chrzan trzeba zjeść obowiązkowo, co by zdrowym i silnym być przez cały rok ;) Ten zwyczaj w dzieciństwie był dla mnie koszmarem - świeżo starty, piekący chrzan , którego odrobinę smarowałam na jeden rożek chleba, szybko zagryzałam i popijałam herbatą, krzywiąc się niemiłosiernie...
Propozycje, które tu zebrałam, to zestawienie kolorowych i smacznych wersji chrzanu, które dodatkowo wyglądają bardzo dekoracyjnie na wielkanocnym stole.
Przepisy pochodzą z różnych książeczek i gazet Poradnika Domowego.
sosy chrzanowe przepisy
CHRZAN BORÓWKOWY (na dole)
- 5 łyżek dżemu borówkowego do mięs,
- 3 łyżki utartego chrzanu,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Taki sos można zamknąć w słoiczku i przechowywać 5-6 dni w lodówce.
CHRZAN KAWALERSKI (pośrodku)
- słoiczek chrzanu,
- 2 jabłka,
- mały słoiczek majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- cukier
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, połączyć z chrzanem, majonezem i jogurtem. Doprawić cukrem.
CHRZAN POMIDOROWY (na górze)
- łyżka chrzanu,
- łyżka majonezu,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- sok z cytryny,
- cukier,
- sól
Chrzan wymieszać z majonezem i koncentratem, doprawić do smaku pozostałymi składnikami.
0 komentarze