Obsługiwane przez usługę Blogger.

Banany w cieście po chińsku

By 22:53 ,

Nie są to banany w cieście kokosowym, jakie znamy z chińsko-wietnamskich knajpek. Te banany zostały po usmażeniu obtoczone w cukrze, dzięki czemu zyskały chrupiącą, ale mega słodką skórkę. To deser zdecydowanie dla tych, którzy nie boją się słodyczy;) Znakomicie smakują z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. Choć bez tych dodatków też są pyszne.
Przepis z książeczki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska"" :)

Photobucket

BANANY W CIEŚCIE PO CHIŃSKU
(4 porcje)
4 duże, dojrzałe banany,
trochę soku z cytryny,
50g mąki pszennej,
50g mąki ryżowej,
1 płaska łyżka mąki kukurydzianej,
pół łyżeczki cynamonu,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
2/3 szklanki wody,
4 łyżki jasnego brązowego cukru,
olej do smażenia

Banany obrać, pokroić na 3 części każdy, skropić sokiem z cytryny.
W misce wymieszać wszystkie suche składniki poza cukrem i dolać tyle wody, by uzyskać ciasto o konsystencji śmietany. Kawałki bananów zanurzać w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu.
Cukier wysypać na płaski talerz. Usmażone banany od razu obtaczać w cukrze i podawać.


Może zainteresuje Cię również

0 komentarze