Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto marchewkowe

By 22:49

Pierwsze ciasto marchewkowe, jakie miałam okazję zrobić :) Jest absolutnie rewelacyjne! Wilgotne, a jednocześnie puszyste, z dodatkiem ananasa, orzechów i kokosu, a na dodatek przełożone pyszną serkową masą.
Pierwszy raz zrobiłam go ponad miesiąc temu. Tego samego dnia do mojej siostry wpadli z niezapowiedzianą wizytą koledzy. Zostali poczęstowani tymże ciastem i nie mogli się nadziwić – nigdy wcześniej nie słyszeli o marchewkowym cieście (ale powiedzmy sobie szczerze – przeciętny piętnastolatek ma o kuchni takie pojęcie jak kura o astronomii...). Jednak posmakowało im do tego stopnia, że gdy w ich klasie zorganizowano wielkanocne spotkanie (tzw. "jajeczko klasowe"), stanowczo zażądali, by moja siostra upiekła i przyniosła właśnie to ciasto.
Oczywiście upiec musiałam ja. W wielkiej brytfannie ;)
Po spotkaniu siostra przyniosła ze szkoły puściutką blachę.
Fakt, że ciasto nie posłużyło jako amunicja do wojny na jedzenie, jest najlepszym znakiem, że musiało im wyjątkowo smakować...


Photobucket


CIASTO MARCHEWKOWE 

300g mąki,
200g brązowego cukru,
3 jajka,
225ml oleju,
300g marchwi,
75g posiekanych orzechów włoskich,
75g wiórków kokosowych,
120g drobno pokrojonego ananasa (może być z puszki),
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1,5 łyżeczki sody,
1,5 łyżeczki cynamonu,
szczypta soli
 

masa:
250g serka mascarpone,
250g cukru pudru

Marchewkę zetrzeć drobno i odstawić.
Utrzeć w misce mikserem jajka do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej miksować, aż masa będzie gładka, puszysta i jasna. Nie przerywając ucierania, dodawać cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodać odciśniętą (w dłoniach lub na sitku) marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem i cynamonem i delikatnie połączyć wszystko razem.
Przelać do formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około godzinę w 160 stopniach.
Przygotować masę, mieszając łyżką mascarpone z cukrem pudrem.
Wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 placki. Dolny placek posmarować 1/3 ilości masy. Przykryć górną częścią i posmarować resztą.
Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.



(przepis z Kwestii Smaku, z moimi zmianami)

Photobucket

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Lubie marchewkowe, często robię, ale bez ananasa. Można go w tym przepisie pominąc lub zastapić startym jabłkiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można bez problemu pominąć ananasa, albo dać jabłko, ale pokrojone w drobną kostkę, a nie starte (obawiam się, że ciasto mogłoby zrobić się zbyt wodniste). :)

      Usuń